5 Duurzame cosmetica merken die effectief zijn voor de huid

9 april 2022

Het is steeds meer een trend, cosmetica moet ook duurzaam zijn. Maar hierbij moet je goed opletten dat dit ook de juiste huidverzorging voor je huid is. Naomi, een huidtherapeut en eigenaresse van Skincarebynaomi & HuidExpertCentrum weet hier alles van. Vandaag vertelt zij je in deze gastblog meer over duurzame cosmeticamerken die ook effectief zijn voor je huid.

Waarom is natuurlijke cosmetica niet altijd effectief?

Vaak wordt er gedacht dat natuurlijke ingrediënten goed zijn voor de huid en ‘chemische’ niet. Echter is dit niet helemaal waar. Elk ingrediënt is chemisch, wat mensen vaak bedoelen zijn synthetische ingrediënten.

Natuurlijke ingrediënten hebben niet altijd de effectiviteit die een synthetisch ingrediënt wel heeft. Echter maken merken steeds vaker gebruik van synthetische ingrediënten die wel van botanische afkomst zijn. Daarnaast hebben bijvoorbeeld essentiële oliën vaak enkel de functie om een product geur te geven en dat is niet voor elk huidtype zo prettig.

Duurzame cosmetica gaat vaak samen met de trend ‘Clean beauty’, dit houdt vooral in dat het bijvoorbeeld vrij is van parabenen, parfum, microplastics, simpele alcoholsoorten et cetera.

Bij effectieve cosmetica is het belangrijk dat de producten effectieve stoffen bevatten, zoals salicylzuur, maar ook daadwerkelijk de huid kan verbeteren. Het is belangrijk dat een product niet alleen vol gestopt wordt met oliën die als geurstof dienen, maar juist ingrediënten die je huid tot diep in de huidlagen kan aanpakken.

1.   IS Clinical, een hoogwaardig huidverzorgingsmerk met botanische ingrediënten

IS Clinical komt uit Amerika en is sinds augustus in Nederland te koop. Het is een bedrijf dat cosmeceuticals maakt: hoogwaardige huidverzorging met actieve ingrediënten, zoals salicylzuur. Salicylzuur wordt bijvoorbeeld gewonnen uit berkensap.

Verder maken ze hun verpakking van gerecyclede materialen om zoveel mogelijk afval te voorkomen. Bijna het gehele merk is vegan, behalve de warming honey cleanser.

2.   Iconic Elements, huidverzorging ontwikkeld door Dr. Wu

Iconic Elements is ook een merk dat cosmeceuticals maakt en is ontwikkeld door de dermatoloog Dr. Wu. Iconic Elements past volledig binnen de visie van Clean Beauty. Ze werken met duurzame geselecteerde ingrediënten die een goede huidfunctie hebben. Zo hou je de huid gezond, maar ben je ook vriendelijk voor het milieu. De producten bevatten natuurlijke ingrediënten en bevatten geen BPA, BADGE, BPAF, BDFGE, BFS-chemicaliën of microplastics. Ook is het merk vegan en cruelty free.

3.   Purito, een Koreaans huidverzorgingsmerk

Purito is een huidverzorgingsmerk dat gebruik maakt van ingrediënten die de huid niet irriteren, zoals centella asiatica. Ook erg belangrijk is dat hun verpakkingen van gerecyclede materialen gemaakt worden en het merk volledig cruelty free en vegan is. Daarnaast zijn zij continu in ontwikkeling om de beste duurzame keuzes te maken die klimaatneutraal zijn. Zo zijn ze nu bezig om CO2 te verminderen, alle plastic zoveel mogelijk te verbannen uit de tubes en te vervangen door op papier gebaseerde tubes.

4.   SMPL Skin, het beste voor jou en de natuur

Alle keuzes die SMPL Skin maakt zijn keuzes die zowel goed zijn voor jouw huid als de natuur. Ze denken over alles na, van ingrediënten tot aan de verpakking. Ze creëren 100% natuurlijke huidverzorging die biologisch afbreekbaar is en makkelijk in het gebruik. Hun doel is om met zo min mogelijk producten een fijne huidroutine te maken. Ook maken ze gebruik van bio based tubes van suikerriet, flessen van gerecycled plastic en gerecyclede verzenddozen. Ze blijven continu in ontwikkeling, omdat ze vinden dat het altijd beter kan. SMPL maakt ook natuurlijke zonnebrand.

duurzame cosmetica

5.   Alpha-H, krachtige cosmetica uit Australië

Het merk Alpha-H biedt cosmetica met lokaal geproduceerde grondstoffen, duurzame verpakkingen en krachtige actieve ingrediënten. Hun doel is om duurzame, vegan en krachtige huidverzorging te produceren. Zo verminderen ze hun CO2 uitstoot met bijna 67.000 kg per jaar doordat zij over 195 zonnepanelen beschikken. Maar ook wordt hun afval gecomposteerd of verwerkt tot organische meststoffen. Het merk is volledig dierproefvrij, vrij van microplastics en ook helemaal vrij van palmolie.

Ik ben heel benieuwd wat jouw favoriete duurzame cosmeticaproduct is. Laat het weten in de reacties!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *