De Fossebieb in Groningen: een mini-bibliotheek in de voortuin

14 oktober 2015

Misschien ken je het fenomeen al: de minibieb. Een minibieb is een particuliere kast met boeken waaruit onbekenden gratis mogen lenen, liefst door het geleende boek te ruilen voor een nieuw boek in de kast. Zo bevorder je niet alleen lezen, maar het is ook nog eens een mooi sociaal experiment. Onze enige echte Debbie, onder meer blogger voor Eigenwijs Blij, opende samen met vriend Martijn op 9 oktober een eigen mini-bibliotheek in Groningen: de Fossebieb. En natuurlijk was ik bij de opening aanwezig.

Initiatief van boekenfanaat Debbie van der Zande

De Fossebieb in Groningen is een initiatief van Debbie en Martijn. Debbie is een bezige bij met een grote liefde voor lezen en boeken. Op Eigenwijs Blij stonden al eerder haar gevleugelde woorden: “Als de hele wereld leest, is er wereldvrede.” Op haar blog over haar minibieb schrijft Debbie het volgende over de Fossebieb:

“Het fenomeen ‘minibieb’ is niet bij iedereen bekend, alhoewel er door het land toch tientallen kastjes in alle vormen en maten staan. Om lezen en boeken bereikbaar te hebben en houden, heb ik een tijd geleden besloten een eigen minibieb op onze oprit te zetten: De Fossebieb. Het is een manier om mijn boekenliefde te delen, maar het is ook een heel interessant sociaal experiment. Wanneer zal er voor het eerst uit gejat worden, welke boeken worden er geruild en geleend en welke auteur, uitgever of boekhandel stuurt boeken op voor in de minibieb.”

Opening door de wethouder

De Groningse wethouder Mattias Gijsbertsen was uitgenodigd om de Fossebieb te openen. Geen lintje knippen, maar de kast van het slot halen met de sleutel. Hij plaatst een boek en kiest terecht een boek geschreven door Martijn (‘Het gebroken zwaard’) als eerste leenboek uit de nieuwe minibieb. De opening is een feit en een stuk of tien jonge kinderen bestormen de kast, op zoek naar een fijn kinderboek voor in de naderende herfstvakantie. Johan Fehrmann van Beijum Nieuws maakte een leuk filmpje van de opening:

Best een grote minibieb!

Na de eerste stormloop, snuffel ik zelf wat rond tussen de planken van de Fossebieb. Opvallend, de Fossebieb is best een uit de kluiten gewassen minibieb. Een ‘standaard’ minibieb is vaak slechts een plankje met zo’n 20 boeken. De Fossebieb is een flinke kast met 4 planken waar toch zeker wel 100 boeken in passen. De kans is dus groot dat er ook voor jou wat leuks tussen zit.

Mijn eigen oogst: flutboek voor een tof boek

Natuurlijk kom ik niet met lege handen. Sterker nog, ik heb een hele tas met boeken voor Debbie en Martijn meegenomen. Maar symbolisch plaats ik tijdens de opening slechts één daarvan in de minibieb. Een chicklit-boek dat ik gratis van de Bruna kreeg voor tijdens mijn zwangerschapsverlof. Nooit een letter in gelezen. Ik ruil het hebberig en watertandend voor ‘Elisabeth is Missing’ van Emma Healey; een boek dat al een tijdje op mijn lijstje staat. Muhah, missie geslaagd! En als ik vijf minuten later nog eens kijk, blijkt mijn chicklit-boek alweer weg. Zo werkt het dus, zo’n minibieb.

Neem ook eens een kijkje, hier of bij een andere minibieb!

Ben je benieuwd naar de Fossebieb? Neem dan vooral een kijkje! Hij staat op de oprit van Fossemaheerd 152 (Beijum, Groningen). Niet vergeten een boek mee te nemen om in de kast te zetten natuurlijk. Woon je niet in de buurt (en die kans is groot)? Check dan de website www.minibieb.nl voor minibiebs bij jou in de regio.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “De Fossebieb in Groningen: een mini-bibliotheek in de voortuin

  1. Ha, wat leuk! Ik zit de hele dag zo nieuwsgierig te gluren welke boeken er meegenomen worden. De tv kan de deur wel uit…:-D