Blogger Marjan: “Gebruik je verleden als springplank, niet als hangmat!”

4 juli 2016

Marjan blogt sinds januari 2016 voor Eigenwijs Blij. Ze daagt zichzelf uit met allerlei challenges en hoopt daarmee ook anderen te inspireren uit hun comfort zone te komen en iets nieuws te proberen. In dit interview lees je hoe zij ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen ze nog wil gaan zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

In het dagelijkse leven mag ik me bezig houden met de marketing en communicatie bij een bedrijf dat zich sinds 1955 gespecialiseerd heeft in nautische veiligheid in de breedste zin van het woord: brandblussers, reddingsvesten en vuurpijlen, maar ook (digitale/papieren) zeekaarten en boeken, medicijnen, etc. Een dynamische wereld waarbij niet één dag hetzelfde is. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje in marketing communicatie advies en uitvoering.

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Mijn manier van ‘eigenwijs blij’ leven heeft vooral te maken met nieuwsgierig zijn naar het leven, de meningen en verhalen van anderen. Dat prikkelt me om zelf na te denken over vraagstukken in de breedste zin van het woord. En die prikkel heb ik nodig om mezelf te blijven ontwikkelen en uit te dagen. Thema’s die voor mij belangrijk zijn hebben vooral te maken met bewustwording hoe je leeft. Wat maakt dat een mens gelukkig is? Is dat vegetarisch eten of veel bewegen? Of energiezuinig leven of duurzaam wonen? Het prikkelt me om te ontdekken waarom dit een mens gelukkig maakt.

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

Hahaha… dat ging heel geleidelijk. Ik ben een enorme laatbloeier, ik was me als tiener niet heel bewust van de wereld om me heen, ik observeerde veel, maar had er geen mening over. Pas toen ik bij het vak Nederlands er achter kwam dat ik discussiëren en filosoferen leuk vond (en dat ging me ook goed af), ben ik mezelf beetje bij beetje meer gaan ontwikkelen. Maar de grootste ‘move’ kwam pas toen ik als twintiger in korte tijd vaker ben veranderd van baan. Dan kan ik iedereen aanraden, ik ben er een stuk eigenwijzer van geworden.

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Ik leef in de overtuiging dat niets ‘fout’ is, iedereen leeft zijn leven volgens zijn regels en principes, mits een ander daardoor niet geschaad wordt!! Tja, dan kom je al snel bij de kleine geneugten van het leven… ik wil dat mijn BOB een beetje kleiner wordt, maar ik ontzeg me de chocolade niet. Koud douchen is goed voor de gezondheid en het milieu, maar ooooh… wat is dat hete bad heerlijk!

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

Ik wil mensen aan het denken zetten door niet te oordelen, maar zelf te ondervinden, met elkaar in gesprek te gaan, open staan voor andermans mening en vooral mensen bewust maken van de feit dat men verhalen/ervaringen/ideeën invult voor een ander. Luister naar elkaar en ervaar, daar wordt het leven beter van. Misschien naïef en een tikkeltje eigenwijs, maar voor mij werkt dit.

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

Gebruik je verleden als springplank, niet als hangmat!

Benieuwd naar de artikelen van Marjan voor Eigenwijs Blij? Op de auteurspagina van Marjan vind je een overzicht van al haar artikelen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *