Blogger Jelena: “Neem kleine stappen en voel je niet schuldig”

15 juli 2015

Jelena Stellaard blogt sinds begin 2015 zo af en toe voor Eigenwijs Blij over diverse onderwerpen. Ze is graag bezig met haar balkonplantjes en struint het internet af naar interessante informatie over ‘selfsufficient living’. In dit interview lees je hoe ze ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen Jelena nog wil gaan zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben content marketing manager bij Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, en zorg onder andere voor interessante content voor het blog van Thuisbezorgd.nl. In deze baan kan ik schrijven en creativiteit heel fijn verenigen.

In mijn persoonlijke leven doe ik leuke dingen met mijn verloofde en dit uiten we samen bijvoorbeeld met het maken van muziek (hij speelt gitaar en ik drum). Mijn andere passies zijn tekenen, zo nu en dan een blog voor Eigenwijs Blij schrijven, met mijn balkonplantjes bezig zijn, lezen, snowboarden en het internet afstruinen naar interessante informatie over ‘selfsufficient living‘.

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Op het moment heb ik nog niet echt een speciale manier. Dit komt denk ik omdat wij recent terug naar een ander deel van Nederland verhuisd zijn. Wij zijn 5 jaar geleden namelijk van Groningen naar München verhuisd en begin dit jaar van München naar de regio Utrecht.

In Groningen hadden wij onze vaste winkels waar wij biologisch vlees, groenten, kruiden en dergelijke kochten. We deden bijna alles op de fiets. Ook woonden wij in een kleine woning en hadden weinig uitgaven, waardoor onze ‘carbon footprint’ extreem klein was.

Toen we naar München verhuisden, moesten we als het ware het wiel opnieuw uitvinden. Waar kun je het beste biologisch vlees kopen? Oh, hier moet je blijkbaar alles recyclen. Fietsen was er geen pretje, maar we hadden ook geen auto nodig, omdat het openbaar vervoer zo goed was. De woning was groter en we konden geen groene stroom afnemen, maar alles was wel extreem goed geïsoleerd.

In onze nieuwe woonplaats is alles wéér anders. Het recyclen, de winkels, de omgeving. Wel hebben we weer een huurwoning uitgezocht die heel goed is geïsoleerd en dus weinig energie verspilt. We proberen elektrische apparaten aan te schaffen die een A++ label hebben en we fietsen weer naar het werk. Ik denk dat we langzaam opnieuw in een nieuw ‘eigenwijs blij’ leven aan het groeien zijn.

Op het moment ben ik voornamelijk blij met mijn balkonmoestuin en steek ik daar veel tijd en energie in. Alvast oefenen voor mijn zelfvoorzienende droomboerderij. 🙂

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

In mijn geval gaat het heel geleidelijk. Je raakt geïnspireerd door de mensen om je heen, of door dingen die je op het internet leest. Een deel vergeet je weer, maar er blijft ook een deel hangen en daar ga je vervolgens iets mee doen.

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Haha, daar heb ik er zat van! Bijvoorbeeld snoepgoed kopen terwijl dat super slecht is en vol met high fructose corn syrup zit. Met alle informatie die er over eten, goede voeding, duurzaamheid en fair trade te vinden is, is het eigenlijk onmogelijk om je niet schuldig te voelen over je inkopen. Er zal altijd iets tussen zitten wat niet 100% goed is. En hoe weet je zeker of iets wel volledig goed is? Je moet eigenlijk letterlijk bij de boer over zijn schouder heen kijken en zien of hij niet stiekem gif gebruikt, zijn medewerkers netjes betaalt en geen genetisch gemanipuleerde gewassen verbouwt. En ja, dat kan natuurlijk niet! Van snoep weet ik in ieder geval zeker dat het niet goed voor je is, haha!

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

Ik wil me nog meer gaan richten op mijn balkonmoestuin en misschien in de toekomst een volkstuintje gaan huren. Ik wil ook consuminderen en de winkels en boerderijen hier in de omgeving goed onder de loep nemen en meer verantwoord voedsel kopen. Ook zou ik op een gegeven moment mijn eigen energie willen produceren in de vorm van wind- en zonne-energie. En wie weet lukt het ons om in de verre toekomst semi-autarkisch te leven en een groot deel van ons voedsel en onze energie zelf te produceren. Dan weet je in ieder geval zeker waar het vandaan komt!

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

Effectief op een ‘eigenwijs blije’ manier leven kan afhangen waar en hoe lang je ergens woont. In sommige plaatsen is er veel aanbod op het gebied van duurzame producten en in andere minder. Dit zal langzaamaan veranderen, omdat deze manier van leven steeds populairder aan het worden is. Dus neem kleine stappen en voel je niet schuldig als bepaalde dingen niet snel genoeg gaan, of nog niet mogelijk voor je zijn. Dat komt nog wel.

Benieuwd naar de artikelen van Jelena voor Eigenwijs Blij? Op de auteurspagina van Jelena Stellaard vind je een overzicht van al haar artikelen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *