5 redenen waarom ik blij word van vrijwilligerswerk

15 januari 2016

Ongeveer vijf jaar geleden begon er iets bij mij te kriebelen. Ik had een drukke baan en sociaal leven, maar had toch het gevoel dat ik daarnaast iets anders wilde buiten mijn eigen comfortzone. Iets waar ik een ander soort voldoening uit zou kunnen halen, kortom, blij van zou worden. Ik vond dit door het doen van vrijwilligerswerk…

‘Iets anders’ is heel vaag, ik weet het. Gelukkig kwam ik na een korte zoektocht in contact met Nederland Cares. Deze organisatie richt zich op de (jonge) professional, die naast haar of zijn werk geen tijd heeft om zich vast te verbinden, maar wel flexibel kan worden ingezet voor vrijwillgerswerk. Door middel van een agenda kan je je inschrijven voor verschillende activiteiten en zo van alles uitproberen.

Dit bleek dé ideale manier voor mij om mijn vage wens om te zetten in iets concreets en te vinden wat bij mij past. En zo ben ik terecht gekomen bij een avondschool voor verstandelijk beperkten waar ik inmiddels al 2 jaar vaste vrijwilliger ben. Met veel plezier! De vijf belangrijkste redenen waarom heb ik voor Eigenwijs Blij op een rijtje gezet:

1. Met vrijwilligerswerk gaat een andere wereld voor je open

Of je nu gaat wandelen met een oudere, spelletjes doet met dakloze jongeren of kookles geeft aan verstandelijk beperkten; door samen activiteiten te ondernemen kom je in contact met mensen waar je normaal gesproken niet altijd aandacht of tijd voor hebt. Je bekijkt wat je zo gewoon vindt eens door een andere bril. Een beetje kletsen, samen lachen, zo eenvoudig kan het zijn. En je denkt even niet aan het gezeur op kantoor!

2. Wat je doet heeft direct een postief effect

Het lijkt zo weinig wat je doet. Wat maakt een wandeling, pannenkoeken bakken of een boekje (voor)lezen nou uit? Het zal je verbazen hoe groot het effect is! Door te helpen ontlast je de vaak overwerkte professionals en, veel fijner, je merkt direct hoe jouw kleine inspanning wordt gewaardeerd. Al is het maar door een aai over je arm of een brede lach.

3. Je leert ervan

De ervaringen die je opdoet kunnen je zelfs helpen in je professionele leven. Door te werken met verstandelijk beperkten, heb ik heb meer geduld gekregen, kan ik beter omgaan met onverwachte wendingen en beter grenzen aangeven. Dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik ben ervan overtuigd dat je leert van alles wat je doet en meemaakt.

4. Je maakt nieuwe vrienden

Je komt in contact met heel veel verschillende mensen, met uiteenlopende achtergronden. Je komt in aanraking met andere opvattingen en gewoonten dan in je ‘normale’ vrienden- en kennisenkring en dat is – voor mij persoonlijk – een verrijking.

5. Je wordt er blij van!

En de allerbelangrijkste reden is dat je er, heel simpel, blij van wordt. Geen prestatiedruk (wat niet wil zeggen dat het niet hard werken is soms). Geen financiële motivatie, uit de dagelijkse sleur. Inderdaad, iets heel anders. Met als bijkomend voordeel dat je er andere mensen mee helpt en ook een beetje blijer maakt!

Ook vrijwilligerswerk doen in 2016?

Nederland Cares is actief in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Maar ook daarbuiten kan je heel veel doen! Loop gewoon eens het plaatselijke verzorgingshuis binnen, neem contact op met maatschappelijk werk, schrijf je in bij een vrijwilligersorganisatie. Trust me, er gaat een wereld voor je open!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *