Gas en elektriciteit te besparen – het complete overzicht

22 september 2022

De afgelopen weken – zo niet maanden – gaat het veel over gas en elektriciteit besparen. Van elektrische kacheltjes tot warmtepompen en van lampen uitzetten tot alles in het donker doen. In dit artikel heb ik alles wat ik kon vinden en bedenken verzameld. De lijst is oneindig – heb je aanvullingen, wijzigingen of tips: laat het weten in de comments.

Let op: de lijst is op willekeurige volgorde.

Ga je energieverbruik meten

Maak een account aan op Enelogic en lap voor het eerste jaar twee tientjes. Meten is weten.

Thermo-ondergoed

Lekker warm in de avond.

Infrarooddeken

Werkt op een kleine accu. Deze van Stoov zijn nog mooi ook.

Infraroodpaneel

De goede panelen zijn een stukje duurder dan die op Amazon, maar werken een stuk beter: ‘Alle het infrarood spul zendt wel wat IR uit, maar velen worden vooral zelf warm en zijn daarmee grotendeels elektrische verwarming. Goed spul zendt relatief veel IR uit per watt en warmt dan ook heel snel het doel op afstand op.’

Meer info bij Richard Snoek, die vaak genoemd werd op Twitter.

Spaardouchekop

Investeer heel snel in een spaardouchekop. Of nog beter, koop een Niebla. Deze bespaart nog meer water dan een standaard spaardouche

Tochtprofielen

Koop wel de juiste: van aluminium. En niet schilderen!

Deurdrangers

Door een deurdranger op de deur naar de gang te zetten, voorkom je dat er warmte uit de woonkamer de gang in stroomt.

Hang- en sluitwerk afstellen

Zodat het goed afsluit en kieren dicht. Zeker ook in nieuwbouwhuizen.

Boek kopen over een energieneutraal huis

Bizar boek van meer dan 350 pagina’s over je huis energieneutraal maken.

CV tuning

Laat je afgiftesysteem (lees: radiatoren) afstellen door een gespecialiseerd bedrijf. Als je handig bent én een infraroodthermometer hebt kan je dit ook zelf.

Zet je CV-ketel op 55 graden. Of 50. Of 45. Of 40

Kan vaak prima, probeer het uit. Je radiatoren worden veel minder heet, wat ook nog eens prettiger is. Een goede raadgever is de witte rookpluim uit je cv-pijpje uit het dak. En in dit geval is witte rook niet ok. Dat betekent dat er teveel condens overblijft en de HR ketel niet optimaal werkt. HR Ketels werken pas optimaal als de retour temperatuur lager dan 45 graden is. Boven deze grens verliest de ketel zijn HR functie.

Vermogen van je ketel verlagen

Duik meteen verder in de handleiding en verlaag het vermogen, zodat het water minder hard door je radiator stroomt.

Tapwater te heet

Wat ook vaak érg hoog staat is de temperatuur van het tapwater. Soms staat deze op wel 70 graden, terwijl een lagere temperatuur vaak prima is. Let er wel op dat je – als je deze temperatuur naar beneden zet – ook even de legionella-stand aanzet. Ook hiervoor verschillen de mogelijkheden per installatie.

Dan is er vaak nog een comfort-stand voor het tapwater: de ketel zorg ervoor dat ‘ie supersnel warm water levert. Vaak helemaal niet nodig en scheelt toch weer wat onnodig gasverbruik.

Buisisolatie

Nu we toch bij de cv ketel staan: isoleer je leidingen. Zeker op plekken waar je toch geen warmte nodig hebt, zoals de kruipruimte. Kies dan voor goede en dikke buisisolatie (13 mm dik).

Dynamische energietarieven

Vooral als je je energiegebruik kunt sturen (auto, fiets, wasmachine, etc) kan dat veel schelen! Check bijvoorbeeld Tibber.

Ga heel goed kieren dichten

Zie ook de tip verderop met de filmpjes hoe je dit goed doet.

Speedcomfort onder je radiatoren

De Speedcomfort blaast de warme lucht vanuit je radiator de kamer in. De kamer komt sneller en gelijkmatiger op temperatuur. Je kunt er ook eentje zelf bouwen.

Koud(er) douchen

Twee huisgenoten zijn eraan gewend. Ik niet, maar de thermostaatkraan staat wel een stukje kouder en op halve stand. Bij een thermostaat mengkraan kun je de 38-graden stand (waarna je met een knopje verder moet draaien) ook kouder zetten.

Zet je huis een graad (of twee) lager

Nergens voor nodig, zo’n te warm huis. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld de Speedcomfort kun je je huis best wat minder warm stoken.

Stel je (klok)thermostaat beter in

Het is proberen wat fijn voor je is, maar je kunt je huis ook slimmer aansturen door de tijd dat je huis opwarmt te verlagen. Voorbeeld: Een Google Nest (da’s echt niet een hele slimme thermostaat) gaat je huis standaard 4 uur van tevoren opwarmen, nergens voor nodig.

Bekijk deze filmpjes met tutorials

Bekijk deze supergoede filmpjes met tutorials om je huis optimaal en degelijk te isoleren. https://www.clusterwoningen.nl/woningen/kleinemaatregelen/

Stap in een deelauto

Gebruik je de auto niet vaak, doe hem gewoon weg. Kies voor een deelauto in de buurt of richt een groepje op en regel het.

Vloerverwarmingspomp

Check wat voor soort vloerverwarmingspomp je hebt. Sommige draaien wel op 60 watt jaarrond. Vervangen dus en gebruik sowieso een pompschakelaar.

Slimme stekkers

Nog beter dan de slimme stekker is gewoon een stekkerblok met schakelaar. Maar als je dat op plekken doet die niet heel bereikbaar zijn, dan weet ik al wat er gaat gebeuren. Dat ga je na 3 keer niet meer doen. Dus: slimme stekkers die je kunt inplannen met een app. Of je gebruikt de good old Klik Aan Klik Uit stekkers met afstandsbediening. Ik doe dat, voor mij geen al te moderne fratsen. De buitenverlichting gaat aan via KaKu met een lichtsensor (en na 6 uur uit, om 3 uur ’s nachts hoef ik écht mijn tuin niet te verlichten).

Buiten de deur gaan werken en daar álles opladen

Haha, dat kan je doen… telefoons, tablets, laptops én een stekkerdoos onder je arm en die flexplek of koffietent flink uitbuiten. Geintje.

Elektrische deken of infrarooddeken

Best lekker. En nog mooi ook. Kan de kamertemperatuur wéér een stukje lager.

Zet die domme mediabox uit.

Schakelaar alleen aan als je tv wilt kijken. Extra tip: doe gewoon de tv weg.

De (slimme) thermostaat in de ochtend een extra graad kouder

Je warmtebehoefte is in de ochtend een stuk minder dan ’s avonds.

Beweeg

Ga fietsen. Laat die auto toch lekker staan. En zie tip #.

Verwarmen met een airco

Veel te duur. Neem een warmtepomp. En dan een echte, geen hybride. En aan die warmte in de zomer kun je ’s nachts best wennen.

Douche minder

Nergens voor nodig, elke dag douchen. De wasbak is je vriend.

Foto header: Mantas Hesthaven

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Gas en elektriciteit te besparen – het complete overzicht

  1. Electrische vloerverwarming in je badkamer? Stel deze in op de temperatuur dat de vloer net niet koud aanvoelt (kan even zoeken zijn welke stand dat is). Dit scheelt veel verbruik ten opzichte van een stand waarop de vloer echt warm voelt aan je voeten, en het went snel.