Beste boeken over duurzaamheid op één plek

13 mei 2022


Ben je op zoek naar de beste boeken over klimaatverandering en duurzaamheid?

In onderstaand overzicht verzamel ik de beste boeken over duurzaamheid. Duurzaam leven, wonen en werken is niet altijd vanzelfsprekend of eenvoudig. Door veel te lezen kom je meer te weten over duurzaamheid. Ik in ieder geval wel! 

Boeken over duurzaamheid

Duurzaam is een breed begrip. Daarom staan er verschillende boeken over duurzaamheid door elkaar. De meeste heb ik natuurlijk zelf gelezen of over gehoord via (betrouwbare) bronnen. Bij elk boek probeer ik een korte alinea te schrijven, zodat je weet waar het over gaat. Heb jij tips of aanbevelingen? Laat het me dan weten via mijn contactformulier. Je kunt ook altijd naar mijn Podcast over duurzaamheid luisteren.

Een energieneutraal huis – het naadje van de kous

Wil jij je woning energieneutraal maken zonder gebruik van aardgas? Lees hoe je dit succesvol doet bij een bestaande woning! Je leert en leest alles over isoleren, zonnepanelen, warmtepomp. En voorkom de vele valkuilen. Wat dit boek echt uniek maakt is dat het hier vooral gaat om bestaande woningen van minimaal 20 jaar oud. Er is vaak geen vloerverwarming aanwezig, traditionele radiatoren moeten worden vervangen, de cv-ketel moet worden verwijderd, je moet een plek vinden voor de warmtepomp en alle leidingen moeten daar naartoe worden geleid. Het is vaak heel moeilijk om een ventilatiesysteem met warmteterugwinning te installeren en de woning beter isoleren kan ook nog een hele kluif zijn.

Hoop voor de Aarde

Klimaatverandering is even urgent als complex. We benoemen het en zuchten erover, maar het lukt ons moeilijk om samen tot concrete actie te komen. Katharine Hayhoe legt daar de vinger bij en geeft aan hoe we vanuit een gesprek hierover heel praktisch aan de slag kunnen gaan om het klimaat te redden.

Donuteconomie

Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt.
In Donuteconomie laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet.

Dit is een goede gids

Dit boek (ik heb editie 2017) staat vol praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd. Op deze manier pas je duurzaamheid heel makkelijk toe. In de nieuwe editie (januari 2020) is de adreslijst actueel gemaakt en staan er nieuwe feiten en cijfers in. Er is alleen een ebook beschikbaar.

Het recht van de snelste

In dit boek van Thalia Verkade en wetenschapper Marco te Brömmelstroet in op de vraag: van wie is de straat? Niet direct een boek dat over duurzaamheid gaat, zou je zeggen. Maar toch spelen de keuzes die gemaakt zijn rondom ons vervoer (auto, trein, vliegtuig, fiets) mee in ons dagelijks bestaan. Had dat anders gekund? Zeker! Je leest het in dit boek.

Hoe gaan we dit uitleggen

In dit boek beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Dit boek zet duidelijk op een rij in welke situatie we ons nu bevinden. Maar er is hoop: achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici groeit een wereldwijde beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf.

CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat!

In dit boek van Rob van der Rijt wordt uitgelegd hoe je jouw bedrijfsvoering kunt verduurzamen. Zeker een aanrader voor de ondernemers en zakelijke lezers!

EcoPostief in 5 stappen

Doeboek van Babette Porcelijn voor een duurzaam dagelijks leven.

De Bosatlas van de Duurzaamheid

Eerste hulp bij Duurzaamheid. Hoe zit het met de invloed van mens op aarde? De Bosatlas van de duurzaamheid brengt een complex en actueel fenomeen in kaart. De atlas laat zien welke effecten de toenemende invloed van de mens op de aarde heeft. Bijvoorbeeld in de vorm van klimaatverandering, het opraken van grondstoffen, verlies aan biodiversiteit en een tekort aan zoet water.

Heb jij aanvullingen? Stuur me dan een bericht!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *