Wat is de beste plek voor de warmtepomp? 🤷♂️ Hoeveel ruimte heb je binnen nodig? 🤷♂️ Hoe zit het met het geluid? 🤷♂️ En moet je nu voor hybride of full-electric gaan? 🤷♂️ Kortom: wat komt er allemaal kijken bij de installatie van je warmtepomp, en hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt? Dit zijn de vragen waar het om gaat.
Reden voor ons om Patrick Schimmel uit te nodigen! Zijn jarenlange ervaringen als installateur van warmtepompen, komt goed van pas in deze aflevering. We bespreken alles waar je aan moet denken en Patrick heeft nog een aantal gouden tips!
Aan bod komt:
➡️ Wanneer kies je voor hybride of full-electric?
➡️ De enorme prijs- en kwaliteitsverschillen tussen installateurs. Tip: betaal wat meer en neem een leverancier die echt adviseert en met je meedenkt! Tip 2: Door bijvoorbeeld het leidingwerk in een koof of ongebruikte rookschacht te gebruiken.
➡️ De installateur is steeds belangrijker! In het bouwproces is de installateur niet meer het sluitstuk. En in bestaande bouw is hij een belangrijke adviseur. Een goede installateur kijkt wat je echt nodig hebt en denkt écht mee met waar de warmtepomp komt. Je ziet het in kleien details, bijvoorbeeld door de leiding in te tapen in de zelfde kleur als je dak of muur (tip 3).
➡️ De ruimte die je nodig hebt.. die valt echt enorm mee! Tip 4: kleinere huizen hebben namelijk ook kleine installaties nodig. De kleinste past in 1 m2 en 2m hoog.
➡️ Een buffervat en boiler nemen ruimte in. Maar er zijn ook liggende boilervaten! (tip 5)
➡️ Een warmtepomp of niet? (tip 6: Patrick heeft nog nooit gemaakt dat het technisch niet kon)
➡️ Geluid… een veelgehoorde zorg. Maar wist je dat sinds 1 januari 2024 de installateur verantwoordelijk is voor dat de warmtepomp aan de geluidsnormen voldoet? 25 jaar lang zelfs. Tip 7 van Patrick: koop dus geen rommel. Achteraf een geluidskast om het geluid te dempen kan maar liever niet, want het beïnvloedt het rendement. Tip 8: met Geluidslabel kan je checken hoeveel geluid jouw warmtepomp maakt.
Hoofdstukken
00:00 Welkom
04:30 Patrick Schimmel
07:52 Waarom alleen full-electric?
11:04 Hoeveel ruimte is er in huis nodig?
13:36 Kennis is bedroevend laag
16:00 Waar plaats je een buitenunit?
19:05 Hoe zit het met geluid?
25:35 Waar plaats je binnen de installatie?
36:18 Nog even over geluid
39:48 Design
46:43 Onderhoud
54:10 De zin en onzin van COP en SCOP
01:03:10 Koudemiddel
Shownotes
- Weheat
- Weheat integratie voor Home Assistant
- De aflevering met Patrick Schimmel bij Podcast over Duurzaamheid
- Weheat topic op Tweakers
- Geen hybride warmtepompen meer, alleen all-electric warmtepompen
- Geluidslabel: Bereken of een warmtepomp of airco aan de geluidseisen voldoet
- Dakwarmtepomp van Nefit-Bosch
- Alles over warmtepompen
Bekijk de video
Of luister in je favoriete podcastapp
Extra: videobeelden de WeHeat Blackbird
Het installatieproces:
De WeHeat Blackbird in gebruik
Ik heb December 2023 een warmtepomp bij SchimmelTecnhiek aangeschaft en al mijn overwegingen en ervaringen op de webpagina in de link gedocumenteerd. Ik beschrijf mijn ervaring met Jaga Hybrid en ook waarom ik niet heb gekozen voor WeHeat.
Wellicht heeft niet iedereen door dat de link achter je naam zit, dus bij dezen: https://doe-duurzaam.nl/artikel/alles-over-mijn-warmtepomp/.
Leuke leerzame podcast weer! Zijn jullie ook al bekend met het NEStore systeem van Newton Energy Solutions? Een warmtebatterij om (overtolig) eigen zonnestroom op te slaan, weliswaar met een COP van 1 maar wel een compleet lokale oplossing. Misschien leuk om een keer in te duiken? Hij wordt hier mid november geplaatst om later te combineren met warmtepomp als twee gescheiden systemen.
Zeker interessant! We hebben hem voorbij horen komen, maar dat leek me meer een zakelijke oplossing. Dat zijn wel flinke units toch?
Dat valt wel mee met een tank van 200L, vooral hoogte, maar een garage heb je wel nodig waarschijnlijk. Prijs is wel een ding, maar lijkt me over tijd wel flink omlaag te kunnen. Mijn beweegreden was de simpele technologie en hele lange levensduur. Met warmtepomp kan het ook, maar heb je toch al gauw ook een flink vat nodig om efficiënt te zijn.