Terugleverkosten, het einde van salderen… wat te doen met je zonnestroom? Een thuisbatterij is gaaf, maar ook duur. Maar nu is er een goedkoop alternatief om overtollige zonne-energie in op te slaan: de wateraccu (ook wel een zonnestroomboiler genoemd). Hoe dat werkt en wat je er aan hebt, hoor je in deze aflevering van De Groene Nerds!
Om de energietransitie uit te kunnen spelen moeten we flexibeler omgaan met onze stroom. Dat betekent:
☀️ Als er veel zon of wind is, is er veel duurzame en goedkope stroom
💚 Dat we op die momenten stroom moeten gebruiken. Dat is duurzaam en je bespaart geld!
Zo heb je ook minder/geen last van terugleverkosten en het einde van salderen.
Dat kun je doen met een thuisbatterij. Die zijn heel gaaf, maar ook prijzig. Daarom is het interessant dat er een nieuwe smaak bij is gekomen om goedkope en duurzame stroom op te slaan voor later: de wateraccu 🔋!
Om meer te weten te komen over de wateraccu (ook wel zonnestroomboiler genoemd), is te gast: Emma Snaak van Solyx Energy. Zij zijn deze week met de Nymo gekomen, wat overtollige zonnestroom omzetten in warm tapwater, zodat je je water niet meer op een later moment met netstroom hoeft op te laden.
Emma (ex Tesla en Edmij) legt uit hoe de Nymo werkt, wat de voordelen zijn, wat het kost en oplevert en wat de terugverdientijd is. Ook verkennen we met haar alle thuissituaties en toetsen we wanneer zo’n zonnestroomboiler nu handig is: als je nog op gas verwarmt en hoe zit het als een hybride of full-electric warmtepomp hebt staan?
💡 Emma en Solyx Energy staan open voor feedback van groene nerds, dus wil je dat hij op dynamische energieprijzen gaat werken of heb je andere ideeën, stuur Emma dan een berichtje via hun website.
Shownotes
- “Zonnestroomboilers worden populairder door stop van saldering in 2027” (Bright)
- “Stop op saldering zonnepanelen jut aankoop boilers op: ’Veel goedkoper dan batterijen’” (Telegraaf)
- De Solyx Energy Nymo
- Hoe werken dynamische energieprijzen?
Hoofdstukken
00:00 Welkom
00:29 Zonnestroomboiler in de media
05:02 Wie is Emma Snaak?
07:24 Wat is een WaterAccu?
13:33 Hoe werkt het?
18:45 Voordelen
26:04 Thuisbatterij vs. water-accu
30:43 Terugverdientijd
35:31 Wanneer is een water-accu gunstig?
47:28 Compatibiliteit met boilers
53:17 Feedback en toekomstige ontwikkelingen
Fijne aflevering weer. Zou dit dan ook een (soort) vervanger voor een Quooker kunnen zijn? Ik stoor mij aan het feit dat ik mijn Quooker altijd rond etenstijd gebruik (=~40ct tijdens piekuur dynamisch) en deze zich automatisch bijvult. Mooie oplossing dit.
Daarnaast zou het voor LTV natuurlijk ook een oplossing kunnen zijn in het naseizoen aangezien VVW natuurlijk ook een enorm ‘buffervat’ is.
Herkenbaar, ik stoor me daar zelf ook aan bij die Quooker. Die pieken zijn in mijn gebruik duidelijk zichtbaar. Heel kort heel veel vermogen.
Ik zou het verbruik eens in kaart moeten brengen over hoe kostenefficiënt het is om daar een apparaat als de Nymo voor te gebruiken (ik verwacht niet zo interessant, want stuk kleinere boiler dus minder vermogen).
Hallo Leuke Podcast,
Mooie oplossing dat dit nu voor iedereen te koop is zodat iedereen zonder technische achtergrond dit kan implementeren.
Ik doe deze oplossing al 2 jaar en stuur met Domoticz een zelf gemaakte phase aansnijding aan voor een paar euro, ik gebruik de P1 van de slimme meter voor de uitlezing van de teruglevering en ik zeg dit omdat ik kan bevestigen dat dit systeem gewoon echt goed werkt !!. heb mijn CV al 2 jaar niet meer gebruikt voor het warme water en ben nu ook van het gas af. scheelt weer vastrecht :-).
Ben dus blij dat deze oplossing er nu voor iedereen is.
Wauw Arie, wat goed! Heel erg tof dat je dit zo zelf hebt geïmplementeerd, en super dat je al 2 jaar je CV niet meer nodig hebt gehad voor het gas.
Is jouw oplossing ook met enige redelijkheid door andere nerds te implementeren?
Hallo Danny, sorry voor de late reactie, ik zal een beschrijving maken hoe dat hier gedaan is. De basis hier is gedaan met Domoticz en wat weerstanden en 2 ic-tjes met een simpel schema. Zal proberen hier even een snel schema van te maken en documentatie en bijbehorend script..
Het is goed uitvoerbaar.
tot snel
m.v.g. Arie
Ik hou me graag aanbevolen, dankjewel alvast!
Interessante blik om met het overtollige energie iets te doen. Ikzelf heb stadsverwarming. Hoe zie je deze oplossing in deze situatie?
Ik ben zelf niet een expert in stadsverwarming, maar mijn eerste reactie zou zijn dat je er dan niks mee kunt . De warmte krijg je dan vanuit de bron je huis binnengepompt. Je hebt zelf niet een boiler waar je dit op zou kunnen toepassen.
Leuk al die oplossingen van de huidige podcasts. Ik word daar wel warm van.. helaas stadsverwarming gooit weer roet in het eten.
Interessante ontwikkeling! Vraag: kan ik ook domme 380V warmte elementen scahkelen met de Nymo?
Ik heb het nagevraagd: “Nee, 3 fase elementen kunnen niet worden aangestuurd met de Nymo. Mogelijk komt er in de toekomst een driefase-variant, maar voor nu is de Nymo voor enkelfase verwarmingselementen.”
Bestaat al jaren en er zijn diverse fabrikanten die zulke kastjes leveren. Van een echt nieuwe, innovatieve uitvinding kunnen we niet echt spreken. Je kunt niet meer energie opslaan dan wat je aan tapwater verbruikt. De meeste boilers hebben een 2000 of 2500 watt element. Mijn eigen boiler heeft een 1500 watt element en dat schakel ik op momenten dat de zon goed schijnt. Verbruik per dag is ongeveer 1.6 Kwh. Dus alle extra zonne energie daarna gaat toch weer terug naar net. Hoe groter de boiler, hoe groter je stilstandverlies. Maar het belangrijkste hieraan is weer niet besproken.
Wat als aan het eind van de dag is gebleken dat de zon zich niet heeft laten zien of er geen overschot was en de boiler dus nog koud is? Is het systeem dan zo slim om dan alsnog in te schakelen? Het lijkt mij niet omdat de boiler op een thermostaat werkt en de Nymo niet de temperatuur meet van het water in de boiler. Dat stukje mis ik nog in al die kastjes. Ja, je kunt handmatig de boiler aanzetten via dat kastje, maar dan werkt het niet helemaal automatisch en zul je het ook vaak eens vergeten.
Hi Guido, klopt het moet dan ook wel bij je verbruik passen. Als je met z’n tweetjes bent en je doucht alleen af en toe kort, dan heb je in feite weinig capaciteit vrij om dit mee te doen. Voor mij was het een relatief nieuw fenomeen maar ik heb inmiddels ook wel over een aantal producten gehoord die enigszins hetzelfde kunnen.
Je tweede vraag is interessant, ik heb die even bij Emma neergelegd, kom ik op terug!
Ik heb antwoord van Emma:
Hiervoor hebben we de functie: geprogrammeerd bijverwarmen!
Hiermee kun je instellen dat je op bepaalde uren of dagen kan bijverwarmen op elektriciteit uit het net (op heel of half vermogen). Als de boiler toch al warm was op zonne-energie, slaat de thermostaat natuurlijk gewoon uit – dus je gebruikt niet onnodig ‘meer’ energie. In de meeste gevallen in Nederland wordt de boiler echter via de CV-combiketel aangesloten, en dan is de bijverwarming op gas. Maar met het gepland bijverwarmen kun je dus zorgen voor warm water garantie, volledig op elektriciteit!