Terugleverkosten, het einde van salderen… wat te doen met je zonnestroom? Een thuisbatterij is gaaf, maar ook duur. Maar nu is er een goedkoop alternatief om overtollige zonne-energie in op te slaan: de wateraccu (ook wel een zonnestroomboiler genoemd). Hoe dat werkt en wat je er aan hebt, hoor je in deze aflevering van De Groene Nerds!

Om de energietransitie uit te kunnen spelen moeten we flexibeler omgaan met onze stroom. Dat betekent:
☀️ Als er veel zon of wind is, is er veel duurzame en goedkope stroom
💚 Dat we op die momenten stroom moeten gebruiken. Dat is duurzaam en je bespaart geld!

Zo heb je ook minder/geen last van terugleverkosten en het einde van salderen.

Dat kun je doen met een thuisbatterij. Die zijn heel gaaf, maar ook prijzig. Daarom is het interessant dat er een nieuwe smaak bij is gekomen om goedkope en duurzame stroom op te slaan voor later: de wateraccu 🔋!

Om meer te weten te komen over de wateraccu (ook wel zonnestroomboiler genoemd), is te gast: Emma Snaak van Solyx Energy. Zij zijn deze week met de Nymo gekomen, wat overtollige zonnestroom omzetten in warm tapwater, zodat je je water niet meer op een later moment met netstroom hoeft op te laden.

Emma (ex Tesla en Edmij) legt uit hoe de Nymo werkt, wat de voordelen zijn, wat het kost en oplevert en wat de terugverdientijd is. Ook verkennen we met haar alle thuissituaties en toetsen we wanneer zo’n zonnestroomboiler nu handig is: als je nog op gas verwarmt en hoe zit het als een hybride of full-electric warmtepomp hebt staan?

💡 Emma en Solyx Energy staan open voor feedback van groene nerds, dus wil je dat hij op dynamische energieprijzen gaat werken of heb je andere ideeën, stuur Emma dan een berichtje via hun website.

Shownotes

Hoofdstukken

00:00 Welkom
00:29 Zonnestroomboiler in de media
05:02 Wie is Emma Snaak?
07:24 Wat is een WaterAccu?
13:33 Hoe werkt het?
18:45 Voordelen
26:04 Thuisbatterij vs. water-accu
30:43 Terugverdientijd
35:31 Wanneer is een water-accu gunstig?
47:28 Compatibiliteit met boilers
53:17 Feedback en toekomstige ontwikkelingen

Bekijk de aflevering

Of luister hem via je favoriete podcast app

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

8 reacties op “#39 De wateraccu: de nieuwe & betaalbare thuisbatterij?

  1. Fijne aflevering weer. Zou dit dan ook een (soort) vervanger voor een Quooker kunnen zijn? Ik stoor mij aan het feit dat ik mijn Quooker altijd rond etenstijd gebruik (=~40ct tijdens piekuur dynamisch) en deze zich automatisch bijvult. Mooie oplossing dit.
    Daarnaast zou het voor LTV natuurlijk ook een oplossing kunnen zijn in het naseizoen aangezien VVW natuurlijk ook een enorm ‘buffervat’ is.

    • Herkenbaar, ik stoor me daar zelf ook aan bij die Quooker. Die pieken zijn in mijn gebruik duidelijk zichtbaar. Heel kort heel veel vermogen.

      Ik zou het verbruik eens in kaart moeten brengen over hoe kostenefficiënt het is om daar een apparaat als de Nymo voor te gebruiken (ik verwacht niet zo interessant, want stuk kleinere boiler dus minder vermogen).

  2. Arie Buijs sep 27, 2024

    Hallo Leuke Podcast,
    Mooie oplossing dat dit nu voor iedereen te koop is zodat iedereen zonder technische achtergrond dit kan implementeren.
    Ik doe deze oplossing al 2 jaar en stuur met Domoticz een zelf gemaakte phase aansnijding aan voor een paar euro, ik gebruik de P1 van de slimme meter voor de uitlezing van de teruglevering en ik zeg dit omdat ik kan bevestigen dat dit systeem gewoon echt goed werkt !!. heb mijn CV al 2 jaar niet meer gebruikt voor het warme water en ben nu ook van het gas af. scheelt weer vastrecht :-).
    Ben dus blij dat deze oplossing er nu voor iedereen is.

    • Wauw Arie, wat goed! Heel erg tof dat je dit zo zelf hebt geïmplementeerd, en super dat je al 2 jaar je CV niet meer nodig hebt gehad voor het gas.

      Is jouw oplossing ook met enige redelijkheid door andere nerds te implementeren?

      • Hallo Danny, sorry voor de late reactie, ik zal een beschrijving maken hoe dat hier gedaan is. De basis hier is gedaan met Domoticz en wat weerstanden en 2 ic-tjes met een simpel schema. Zal proberen hier even een snel schema van te maken en documentatie en bijbehorend script..
        Het is goed uitvoerbaar.
        tot snel
        m.v.g. Arie

  3. Interessante blik om met het overtollige energie iets te doen. Ikzelf heb stadsverwarming. Hoe zie je deze oplossing in deze situatie?

    • Ik ben zelf niet een expert in stadsverwarming, maar mijn eerste reactie zou zijn dat je er dan niks mee kunt . De warmte krijg je dan vanuit de bron je huis binnengepompt. Je hebt zelf niet een boiler waar je dit op zou kunnen toepassen.

  4. Louis okt 2, 2024

    Interessante ontwikkeling! Vraag: kan ik ook domme 380V warmte elementen scahkelen met de Nymo?