Het uitzetten van zonnepanelen is hot. Vandaag is Bas te gast, die zelf een slim kastje heeft gemaakt die de teruglevering van omvormers kan stoppen, maar ook beperken. Zo kun je genoeg stroom opwekken om je huis van stroom te voorzien, zonder terug te leveren aan het net. De meeste merken omvormers maken het nog niet mogelijk om ze slim uit te zetten, maar met de oplossing van Bas kun je vrijwel elke omvormer – met wat aanpassingen – aansturen om (deels) te stoppen met terugleveren.

Vandaag gaan we het nóg een keer hebben over het slim uitzetten van je omvormer. Vorige aflevering bespraken we de meest toegankelijk oplossingen, en vertelden we je dat je zelfs geld kunt verdienen door soms je zonnepanelen te laden uitzetten.

Deze aflevering is de nerd-editie van het uitschakelen of beperken van de teruglevering van je zonnepanelen aan het net. Dat doen we samen met Bas Stottelaar, groene nerd in hart en nieren. Zo heeft Bas alles wat in zijn huis te vinden is met KNX verbonden en kan hij zodoende uitlezen of aansturen. En heeft hij een innovatieve warmte-oplossing waarmee hij gasloos zijn huis verwarmt.

Maar waarom we hier zitten:

  1. De meeste omvormers maken het nog niet mogelijk om de teruglevering te stoppen
  2. Terwijl dat wel fijn is als er negatieve energieprijzen zijn en je niet wilt betalen om terug te leveren
  3. De merken die het wel ondersteunen, bieden alleen de optie om teruglevering aan of uit te zetten. Met Bas’ oplossing kan je de teruglevering ook limiteren tot de stroom die je zelf gebruikt
  4. Met Bas’ oplossing ben je niet afhankelijk van de cloud of API’s

Bas vertelt welke twee opties er zijn om vrijwel alle omvormers slim aan en uit te kunnen zetten met Home Assistant of je eigen favoriete smart home oplossing. Dit zijn 1) het communiceren met de DRM-poort, en 2) het communiceren via modbus. Bas vertelt hoe je dit zelf kunt doen én hoe hij dat heeft ontwikkeld voor Danny thuis. Nadat je deze podcast hebt geluisterd weet je ook hoe jij dit zelf kunt doen, en beschik je over een boodschappenlijstje voor hardware.

Kijk de aflevering

Of luister hem via je favoriete podcast app

Shownotes

Hoofdstukken

00:00 Welkom
03:10 Te gast: Buurman Bas
08:30 Elektrische auto’s slim laden
17:27 Omvormers slim uitzetten
20:20 Een universele oplossing om omvormers uit te zetten
21:20 Methode 1: de DRM poort
25:42 Methode 2: modbus
26:48 Wat is modbus (en RS485)?
28:46 Over ESPHome
33:30 Teruglevering beperken tot eigen gebruik
38:10 Voor elke omvormer?
41:30 Combineren met een thuisbatterij

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

11 reacties op “#32 Elke omvormer slim aan- of uitzetten met deze magische oplossing

  1. Albert Ploeg jun 15, 2024

    Hartelijk dank voor het noemen van mijn naam als “bedenker” van de DRM methode om omvormers uit te zetten. Overigens is dit zeer eenvoudig: een simpel schakelaartje tussen pinnen RG/0 en CL/0 van mijn omvormer. Dit schakelt DRM0 in oftewel omvormer stand-by. Door andere pinnen te gebruiken kun je een andere DRM-mode inschakelen, bijvoorbeeld 50% of 75% power. Kan eigelijk niks misgaan, en ik heb het schakelaartje al enkele keren gebruikt bij negatieve prijzen. Groeten, Albert
    Meer informatie bijvoorbeeld hier:
    https://www.gses.com.au/wp-content/uploads/2016/09/GC_AU8-2_4777-2016-updates.pdf

    • Interessant, dat wist ik niet. Ik was in de veronderstelling dat het alleen aan of uit kon. Ga ik daar ook nog even naar kijken. De DRM-handleiding ga ik nog maken. Heb jij iets op papier staan hoe je het hebt gedaan? Dan combineer ik het.

      • Albert Ploeg jun 16, 2024

        Er zijn 8 DRM-modes maar ik gebruik alleen DRM 0 (omvormer naar stand-by in 2 seconden). Hiervoor een schakelaartje met draadjes tussen pinnen 1 = REF GEN/0 en 2 = COM LOAD/0 met een weerstand van 15k over de pootjes van de schakelaar. Schakelaar uit (dus 15k weerstand tussen de pinnen) dan normale operatie, aan (dus 15k weerstand kortgesloten) dan DRM 0 mode.
        Deze schakelaar kan eenvoudig door een 230V relais vervangen worden, bijvoorbeeld aangestuurd door een slimme stekker. Dat wordt mijn volgende stap.
        PS ik moest hiervoor wel mijn Sofar Solar inverter op country code Australia zetten, maar ik zie geen verschil tussen de netcode van AU en NL. Ook de DRM-functie activeren. Deze settings kunnen per merk verschillen.

  2. Sander jun 19, 2024

    Ik ben benieuwd of het ook met micro-omvormers mogelijk is om af te schakelen bij negatieve energieprijzen. Ik heb een dynamisch contract bij Zonneplan en 18 panelen (375Wp) met micro-omvormers van APsystems (DS3-L)

  3. Wim van Vliet jun 27, 2024

    Beste,
    Ik luister regelmatig naar jullie podcast. Ik heb een vraag over het uitzetten van een growatt omvormer via de DRM poort. Volgens de documentatie moet ik pin 1 (0%) met pin 5 (relay common node) verbinden van de RJ45 connector. Helaas geen reactie. Ik heb ook geprobeerd pin1 met pin5 en met pin6 met elkaar door te verbinden, maar helaas ook zonder resultaat. Ik heb deze test gedaan bij 2 verschillende growatt omvormers (2500TL-X en 1000TL-X). Hebben jullie hier wel ervaring mee? Wat doe ik verkeerd?

    Wim

    • Albert Ploeg jul 7, 2024

      Heb je wel ingesteld dat je omvormer op DRM-commando’s moet reageren (bij mij Settings – Logic Interface – Enable), en dat hij in Australië hangt (Settings – Country Code – 02)? Deze beide settings waren voor mijn omvormer nodig anders werkt het niet.

      • Sorry voor de late reactie, In mijn omvormer zit geen instelling “Logic Interface” wel “Interlock” met stand “0”, “1” en “2”‘. Ik kan nergens terugvinden wat deze standen doen. En er is ook geen landinstelling “australië”. Ik had een mail gestuurd naar growatt en kreeg volgende antwoord

        “Beste,

        Ik moet u helaas informeren dat de optie om een omvormer op afstand in- of uit te schakelen niet langer beschikbaar is voor de eindgebruiker, zoals besloten door onze R&D-afdeling. Deze wijziging kan te wijten zijn aan updates in het ontwerp of de functionaliteit van het product.

        Het goede nieuws is dat we een functie aan het testen zijn die de export zal beperken op basis van de elektriciteitsprijs, zodat u zich nooit meer zorgen hoeft te maken over verlies van geld door negatieve prijzen. We werken hier nog aan en houden u op de hoogte van de voortgang.

        Onze excuses voor het ongemak.
        Met vriendelijke groet/Kind regards,

        Crystal Roga”

        Het zal dus via het potentiaal vrij contact niet (meer) kunnen. Blijft over om uitschakelen via Modbus uit te proberen. Wordt vervolgd

    • Hi Wim, ook al zou je hier twee verkeerde poorten verbinden dan is de kans groot dat je iets ziet gebeuren. Mijn vermoeden is net als dat van Albert, dat hij nog niet open staat voor DRM-commando’s.