Een trits ventilatortjes aan je radiator hangen, zodat de warmte sneller je kamer inwaait. De ruimte wordt sneller warm: fijn voor het comfort, maar bovendien uiteindelijk energiezuiniger. Het klinkt eigenlijk ontzettend logisch en toch bestond het nog niet. Totdat exact zo’n apparaatje, de SpeedComfort radioventilator, in 2015 werd verkozen tot het ‘Groenste idee van Nederland’. Sindsdien gaan de radiatorventilatoren als warme broodjes over de toonbank. Maar werken ze ook echt? Wij mochten de SpeedComfort radiatorventilatoren uitgebreid testen en delen graag onze ervaringen.
Oude woonboerderij verduurzamen
Eerst even wat achtergrondinformatie over onze woonsituatie. We zijn in 2018 verhuisd naar een woonboerderij uit 1926. Enerzijds vloerverwarming in de helft van het huis, anderzijds een dak met 0 isolatie; enerzijds dubbel glas, anderzijds in de andere helft van het huis een tochtige houten vloer. Kortom: energielabel G, oude meuk en toch zo ontzettend veel karakter. In de afgelopen 2,5 jaar hebben we al veel stappen gezet om het huis wat meer naar nu te trekken, zonder het van zijn karakter te strippen. Zo hebben we een nieuw dak, vloerisolatie (dezelfde als in ons vorige huis), buisisolatie, tochtstrips en overal radiatorfolie. Veel meer kunnen we niet meer doen zonder reusachtige kosten te maken. En toch zou een beetje meer warmte in de winter fijn zijn. Kan er nog iets? Was er niet iets met van die ventilatoren achter de radiator ofzo? Zou dat echt werken?
Groen idee
En zo kwam ik aan de praat met Pieter van der Ploeg, CEO en uitvinder van SpeedComfort. Hij vertelt vol enthousiasme over zijn product. Over hoe hij iets wilde ontwikkelen waarmee de CO2-uitstoot wordt verlaagd. Waarme je niet alleen minder energie gebruikt, maar vooral slimmer omgaat met dezelfde energie. In 2015 was het nog maar een idee, maar het winnen van de titel ‘Groenste idee van Nederland 2015’ brengt alles in een flinke stroomversnelling. De SpeedComfort radiatorventilator is meteen een doorslaand succes.
Snel meer comfort
Maar wat is zo’n radiatorventilator nou precies? Dat wordt redelijk goed visueel gemaakt in deze video:
Je klikt dus een blok met drie ventilatoren onder je radiator. Het basismodel past onder een normale, brede radiator met twee platen. Er zijn simpele hulpstukjes voor smallere radiatoren. Met een klein tussenkabeltje kun je meerdere blokken aan elkaar koppelen. Zo’n serie aan blokken heeft nog steeds maar één voeding nodig. Je zit dus niet ineens met drie stekkers voor één radiator. De adapter van de voeding is verliesvrij en is volgens Pieter superzuinig: voor 16 cent heb je 1200 draaiuren, een gemiddeld stookseizoen.
Een magnetisch metertje meet of je radiator warmer wordt dan 33 graden. Zo ja, dan gaan de ventilatoren van de SpeedComfort draaien. De koude lucht wordt onderlangs aangezogen, door de radiator verwarmd en bovenlangs de kamer terug ingeblazen. Niet zo hard dat het gaat waaien, maar gewoon een goede luchtcirculatie. Eén SpeedComfort verplaatst per uur zo’n 30 m3 lucht. En dat alles ook nog eens fluisterstil, oftewel niet geheel geluidloos, maar toch zeker met een acceptabele hoeveelheid geluid.
Ze zijn op het eerste gezicht niet goedkoop: afhankelijk van hoeveel blokken je aan één voeding wilt koppelen, kun je rekenen met 65 tot 50 euro per blok. Maar dat zou je in twee seizoenen kunnen terugverdienen. Bovendien durft Pieter er zowat zijn hand voor in het vuur te steken dat de SpeedComfort heel lang meegaat. Voor de wet is de garantie twee jaar, maar de levensduur is waarschijnlijk wel 80.000 draaiuren. 66 jaar dus. Zo bekeken is een SpeedComfort radiatorventilator een heel goede investering. Maar snel veel energie besparen moet niet je enige doel zijn, zegt Pieter stellig. Ze heten niet voor niets SpeedComfort in plaats van CheapHeat. Het gaat er met deze dingetjes om dat je sneller plezier hebt van de energie die je aan het verstoken bent. En dan is het fijn dat ze uiteindelijk ook nog wat energie besparen.
Welke SpeedComfort in onze situatie?
Tot zover de theorie. Pieter stelt een hele hoop vragen over ons huis en denkt met mij mee over de juiste hoeveelheden. Grootste probleem in ons huis is de werkkamer: een kamer op het oosten met een houten vloer direct op het zand. Lastig goed warm te krijgen, terwijl we er vijf dagen per week van 9 tot 5 zitten. Niet voor niets hebben de vorige bewoners hier twee flinke radiatoren geïnstalleerd. Met een SpeedComfort duo-set op beide radiatoren zou onze werkkamer volgens Pieter een stuk sneller warm moeten worden. Om in de rest van het huis ook nog wat te testen, krijg ik er nog twee extra SpeedComforts bij. Zou het wat zijn voor mijn dochters slaapkamer? Onze woonkamer? We gaan het allemaal uitproberen. Zolang we straks maar niet meer zitten te rillen in de werkkamer.
Plug & play installatie
Al heel snel ontvang ik een flinke doos vol doosjes. De blokken heten B. Alle randzaken A, C, D etc. Wel handig zodat je weet dat je het over hetzelfde hebt als je vragen of gedoe hebt. De installatie in de werkkamer is daadwerkelijk in een handomdraai gepiept. Het is plug & play en werkt direct. Het kostte mij zo’n vijf minuten om ze alle vier op te hangen. Ze zijn niet onzichtbaar, mede door de draden, en de adapter is niet moeders mooiste. Maar makkelijk is het wel.
De resterende twee radiatorventilatoren plaats ik in een testperiode van zo’n twee maanden op allerlei plekken in het huis. Zo hangen ze een tijdje in de kamer van mijn dochter (daar hangt een single plate radiator, dus dan bungelen ze een beetje eronder), een flinke tijd aan de ene radiator in de woonkamer, nog een tijdje aan een andere (een smalle, waarvoor weer andere opzetstukjes zijn) en zelfs ook een tijdje op de logeerkamer annex bonuswerkkamer: hier zit de radiator aan de ene kant van de kamer, terwijl het bureau aan de andere kant van de kamer staat.
Dat klinkt misschien als veel gedoe, maar dat is het dus niet. De SpeedComfort is zo makkelijk te installeren, dat het heel eenvoudig is om een blok uit de radiator te klikken en elders weer erin te klikken. Niet dat je dit dagelijks moet willen doen, dat ook weer niet. Maar er is alle ruimte om te testen wat een goede opstelling is in jouw eigen huis en situatie. En daar moet je echt wel even de tijd voor nemen. Daarover later meer.
Wordt de kamer sneller warm?
Daar gaat het immers om. Het antwoord is: ja. Hoeveel sneller weet ik niet. Ik heb ook geen idee of ik energie bespaar en hoeveel dan. Maar feit is zeker weten dat elke ruimte waarin we een SpeedComfort radiatorventilator hebben getest ook daadwerkelijk sneller warm werd. Hoera!
Maar maken ze herrie?
Tsja, dat blijkt heel persoonlijk. De eerste keer dat die vier radiatorventilatoren in de werkkamer tegelijkertijd stonden te ronken, schrok ik wel even. Je hoort een soort ‘pok’ als ze aangaan en daarna is er ook echt wel hoorbaar geluid. Maal vier kan dat best luid klinken. Maar ik bleek er heel snel aan te wennen. Inmiddels zijn ze voor mij vooral een geruststellend signaal dat de verwarming aanstaat. Het heeft bijna iets gezelligs.
Het geluidsniveau lijkt ook wel per ruimte en radiator te verschillen. Een duo-set radiatorventilatoren aan de radiator in de woonkamer is zo stil dat mijn dochter niet opmerkt dat er iets is veranderd in de kamer. En die hoort echt nog alles: op dezelfde dag hoorde ze bijvoorbeeld wel dat een bepaalde tussendeur niet meer kraakte. Top dus. Toen ik echter overenthousiast een derde SpeedComfort aan deze radiator toevoegde, klonk het ineens alsof er een helikopter opsteeg. Snel weer terug naar twee dus! Het is dus testen en een balans zoeken tussen het snelle, warme effect van de SpeedComfort en het geluidsniveau dat je in een bepaalde ruimte bereid bent te accepteren. En mocht je toch af en toe een STFU-moment hebben (bijvoorbeeld voor een moeilijk telefoongesprek of een romantisch diner of weet ik veel), dan kun je natuurlijk gewoon de stekker uit het stopcontact halen.
Test, test, test!
En zo ontdekten we dus gaandeweg waar de SpeedComfort wel goed werkte en waar het minder nut had. Zo bleek de duo-set voor mijn dochters kamer ietwat onnodig. De radiator aldaar heeft veel te veel vermogen voor de omvang van haar kamer. Ze is er amper (ze is 6, speelt nog vooral in de woonkamer en slaapt al vroeg). En bovendien gaan we deze radiator waarschijnlijk binnen twee jaar vervangen door iets wat beter past. Eén SpeedComfort radiatorventilator op de logeerkamer bleek echter een gouden greep. Twee had ook wel gepast, maar dat was dan weer te veel vermogen (en geluid).
Dat is dan ook meteen mijn belangrijkste tip voor wie de aanschaf van één of meer SpeedComfort radiatorventilatoren overweegt. Hang niet meteen je hele huis vol. Begin met de ruimte waar je echt zit te springen om snellere verwarming. En gebruik die set om te onderzoeken of het ook wat is voor andere ruimtes in je huis. Zo voorkom je teleurstellingen.
Vooral fijn voor lastig te verwarmen ruimtes
Ten slotte is de SpeedComfort radiatorventilator denk ik niet voor elk huis een must. Voor een huis met energielabel A lijken ze mij totale onzin. Maar het is echt een fantastische gadget voor huizen met een wat lager energielabel en/of huizen met bepaalde probleemruimtes. Precies wat voor onze situatie dus. Ondanks dat ik ze best duur in aanschaf vind, ga ik er binnenkort nog een of twee bijkopen om ons plaatje compleet te maken. Tot dusver geen klachten; geslaagd voor de test!
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen
Het idee van Speedcomfort is dat je met een lagere aanvoertemperatuur kan gaan stoken. Daardoor moet je ook de CV op max 50/60 graden laten stoken zodat deze in zijn HR gebied kan werken. Tevens dien je voor optimale bezuiniging je cv in te regelen zie: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2027810 Speedcomfort alleen en de overige maatregelen achterwege laten gaat je niet veel opleveren. Inregelen tot 30 procent besparing. Al die ketels die je nu ziet stoken met grote pluimen buiten zijn niet ingeregeld en stoken op te hoge aanvoer en condenseren niet. Daar zit DE besparing van geld en klimaat. Succes!
Als het retourwater in de installatie warmer is dan ongeveer 40 graden celcius is je HRketel op dat moment géén HR ketel meer omdat het vocht uit de verbrandingsgassen niet meer kan condenseren.
De meeste CV ketels staan op een (te) hoog vermogen ingesteld – lekker comfortabel, de kamer snel warm – en daarbij draait de pomp ook te hard.
Het gevolg is dat er te veel en te heet water rondgepompt wordt en de radiatoren geen kans krijgen de warmte af te staan. De ventilatortjes helpen, maar zijn het paard achter de wagen.
De pomp wat rustiger laten draaien en de radiatoren waterzijdig inregelen – die voetventielen zitten er niet voor niets zodat dat het retourwater tenminste tien graden koeler is dan het aangevoerde water en eventueel het ketelvermogen aanpassen.
Ja klopt die verlaging van de CV.
Maar toch ook leuk dat het snelle warm wordt niet?
Die hete kamer van je kind kun je misschien verlagen door de ‘waterknop ‘ stroming van water wat lager te zetten.
Dat was vroeger bij het plaatsen eigenlijk een stap om de CV goed neer te zetten, de buizen water gelijk te laten stromen, goed functionerend en met laag verbruik.
Beste, Een sensor van 33 graden is veel te hoog. De ventilator zit onder de radiator met vroeg in de ochtend met bv een temp van circa 18 graden en gaat bij opwarming aan de bovenzijde maar naar 35 graden bij een goed geregeld systeem. Dus die sensor moet al eerder activeren bij 22 of 25 draden of instelbaar zijn. Kijk ook eens op Vereniging Eigenhuis/Community/ Gasbestrijdingsdienst. Is er een schil tussen Speedcomfort en Heatfan?
Bij een te lage temperatuur gaan ze ook al draaien op een zomerse dag, dat is ook niet de bedoeling.
Het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour zou (ook) mee moeten tellen.
De sensor zit niet onder de radiator, maar is verbonden met een draad aan het eerste ventilatorblok. De sensor plaats je waar het warme water de radiator binnen komt. Dus zodra de ketel “aanslaat” en de radiator warm begint te worden (bovenaan) starten de ventilatoren.
Beste, leuke beschrijving van je ervaring. Een sensor van 33 graden is veel te hoog. De ventilator zit onder de radiator met vroeg in de ochtend met bv een temp van circa 18 graden en gaat bij opwarming aan de bovenzijde maar naar 35 graden bij een goed geregeld systeem. Dus die sensor moet al eerder activeren bij 22 of 25 draden of instelbaar zijn. Kijk ook eens op Vereniging Eigenhuis/Community/ Gasbestrijdingsdienst. Is er een schil tussen Speedcomfort en Heatfan?
zomers haal je gewoon sensor er af en zet je hem handmatig aan naar behoeven.
Wij hebben een ribradiator met een lengte van 350 cm in een convectieput. Kan de Speedcomfort ook op deze radiator?
Beste BL,
Het is lastig om in een convectorput ventilatoren aan de onderzijde te monteren. Bij ribben gaat dat sowieso niet. Kan wel op de radiator geplaatst worden. Neem contact op met de verkoper/importeur voor specifieke adviezen en toelichting en let op de drempel temperatuur van de sensor. Zie vorige post.
Ik begrijp nu dat de verwarmde lucht er aan de bovenzijde van de radiator uitgeblazen wordt. Dan is dus een brede vensterbank die over de radiator heen valt niet zo handig, of zie ik dat verkeerd? Moet ik daar dan gaten in boren om de lucht door te laten?
Een vensterbank die je radiatoren aan de bovenkant afdekt is sowieso niet handig. Met of zonder Speedcomfort.
Dag Hans, Een vensterbank boven de radiatoren is iets minder efficient. Destijds is er blijkbaar uit esthetische overwegingen voor gekozen. Met ventilatoren onder de radiatoren wordt er geforceerd geblazen. Hiermee wordt het effect versterkt en de lucht moet en gaat toch ergens heen.
Ik snap niet goed waarom de luchtstroom naar boven moet circuleren? Als de warme lucht over de vloer gaat lijkt mij dat een stuk comfortabeler, want warme lucht stijgt toch vanzelf op.
Dan gaan de ventilatoren de natuurlijke luchtstroom tegenwerken.
Dat gaat hem niet worden, tenzij veel krachtiger en (dus) lawaaierige ventilatoren gebruikt worden.
Bovendien zitten bij cv radiatoren de aanvoer en retour respectievelijk boven en onder. Als je dan de luchtstroom gast omdraaien verlaag je het rendement.
(Warme) Lucht over de vloer blazen geeft daarnaast als snel een gevoel van tocht.
@WillemV: De sensor zit dan ook aan een kabeltje en klik je met een magneetje op de plaat ter hoogte van de kraan. Alleen bij aanvoertemperaturen onder de ca. 33 C slaat hij niet meer aan. Maar dan is het warmteleverend vermogen van een gewone radiator toch al bijna verwaarloosbaar.
Alleen de eerste generatie SpeedComfort had de sensor in het ventilatorhuis, maar zelfs die werkten nog bij mij bij een regime van 40/32. Door de toch al lage aanvoertemperatuur nauwelijks besparing, maar zeker meer comfort. En da’s ook winst.
Geluid is nooit een issue geweest, nog niet eens dat van een koelkast. En daar lig ik ook niet wakker van. “Een opstijgende helikopter” klinkt alsof er iets is gaan resoneren.
De opstijgende helikopter zal zeker met resoneren te maken hebben gehad. Ons huis is goed in resoneren met van alles en nog wat. Maar geluid is geluid natuurlijk en je kunt dus pech hebben dat de radiator waarvoor je de SpeedComfort koopt om wat voor reden dan ook iets doet resoneren.
Losgekoppeld met alleen het thermostaat-magneetding op de radiator maken ze inderdaad zo goed als geen geluid.
Overigens, Cecile: Die SpeedComfort boven de groene plavuizen gaat heel weinig doen. Om die 30m3 per uur te kunnen verplaatsen, moet hij die ook kunnen aanzuigen. Denk niet dat dat gaat lukken als hij temet op de vloer ligt.
Klopt hoor, het is ook een belachelijke radiator. Ik heb laatst de plint eronder gelakt; je komt er amper onder. Horror 😀
Gelukkig is dit sowieso niet onze geprefereerde kandidaat voor de SpeedComfort, maar onze bonusradiator die alleen opengaat als het echt koud is. De andere radiator in de woonkamer hangt iets hoger. Daar zitten nu twee SpeedComforts op. Je hoort ze bijna niet en de kamer is werkelijk veel sneller warm.
Edit ter verduidelijking: het plavuizendeel van ons huis heeft vloerverwarming, dus kan prima zonder de radiatoren totdat het buiten echt flink koud is. Vandaar dat de radiatoren gefaseerd open gaan en bij herfst- en lenteweer gewoon dichtblijven. Dit in tegenstelling tot het houtdeel van de benedenverdieping, waar we ondanks de vloerisolatie zeker wel wat radiatoren nodig hebben 😀
De SpeedComfort kan ook bovenop de radiator geplaatst (gelegd) worden, Dan zuigt hij de koude lucht door de radiator, waardoor die ook opwarmt. Bij mij werkt dit wel heel goed.
Met de huidige aanvoer temperaturen van goed afgestelde ketels tussen 40 en 45 graden en een verschil in afvoer temperatuur van 10 tot 12 graden zou de ventilator al aan mogen slaan even onder de 28 graden. Misschien toch een puntje voor de fabrikanten ter aanpassing van “nieuwe visies” op modern verwarmen. Dit geldt deste meer bij gebruik van een warmtepomp.
Als je het echt goed wilt doen moet de ventilator reageren op het verschil tussen aan- en afvoer. Bij 28 graden beginnen de fans ook te draaien op een mooie zomerdag als de radiator toevallig in de zon staat.
Dat heb ik nog niet meegemaakt, ook niet deze zomer.
Goed opgemerkt. het wordt gecompliceerder om dat in te bouwen. Maar ik zou in de zomer als je toch niet stookt de stekkers er uit trekken. Verbruik je ook nog minder stroom.
@Driek: Als je toch gaat uitvinden, neem dan meteen de pompschakelaar van de vloerverwarming mee. Die sloeg bij ons de afgelopen zomers af en toe aan omdat de binnentemperatuur, en daarmee de watertemperatuur idd opliep naar >28 graden. De stekker er niet uitgetrokken omdat de pompschakelaar 1 keer per week of zuks aanslaat zodat de pomp niet vastloopt.
Ik gebruik al een tijd 2 radiator ventilatoren en vind het resultaat erg matig. De 3 mini fans zijn nog kleiner dan die in een pc koeling, je voelt ze amper blazen en zou om die reden nog kunnen twijfelen wat de blaasrichting is als het er niet op stond, dus wat verwacht je nou. Ze zijn wat mij betteft in ieder geval geen waar voor je geld.
Ze moeten ook niet te hard blazen, want dan kan de radiator zijn warmte niet kwijt aan de langsstromende lucht en circuleer je koele lucht. Dat is dus tocht en een recept voor minder comfort.
De ventilatoren moeten de natuurlijke convectie iets versterken, zodat de radiator zijn warmte beter kwijt kan en die warmte beter verspreidt. Zoals je het ook sneller koud krijgt als het waait dan wanneer het windstil is. Dat is vooral interessant voor mensen die op lagere temperatuur stoken. Immers: Hoe hoger de aanvoertemperatuur, hoe meer natuurlijke convectie. Ik stook zelf op max 40 graden af ketel, maar als jij – zoals het gros van de Nederlanders – werkt met aanvoertemperaturen van 60-90 graden, geloof ik best dat je weinig effect merkt.
Een tweede punt is dat als de radiator zijn warmte beter kwijt kan, de retourtemperatuur ook daalt. Voor mij weinig interessant omdat mijn retourtemperatuur per definitie 60 graden door je buizen jaagt, zou het best kunnen dat je retour niet onder de 58,5 komt. Dan condenseert je ketel niet, blaas je dikke stoompluimen uit je pijp (check dat voor de aardigheid eens) en is er van “hoog rendement” helemaal geen sprake. In zo’n situatie is elke graad die je van je retourtemperatuur afsnoept meegenomen.
Dit neemt allemaal niet weg dat de meeste winst waarschijnlijk zit bij het weghalen van barrières voor natuurlijke convectie. Hele volksstammen hebben gordijnen van plafond tot vloer voor de radiatoren hangen of ver uitkragende vensterbanken of zelfs betimmeringen er omheen. Radiatorventilatoren zijn dan niet de eerste optie natuurlijk.
Deze ventilatoren hebben vooral zin bij lage watertemperaturen als de natuurlijke convectie nog niet echt op gang komt. Als de watertemperatuur zestig graden is is natuurlijke circulatie waarschijnlijk voldoende. Maar als je aanvoer dertig graden is gebeurt er op natuurlijke manier (te) weinig.
Zonder ventilatoren merk je (hopelijk) ook weinig of niks van de luchtstromen in je huis.
Ik heb ze nieuw sinds een paar dagen. De zuigkant voel je dichtbij zuigen. Wel degelijk voel je de blaaskant, het blaast zacht boven de verwarming uit. Gelukkig niet te hard, want dan krijg je tocht/wind. Het helpt de radiatie, en bij mij heb ik het idee dat de lucht die wervelt onder de vensterbank, nu eerder word gedwongen verder de kamer in te gaan. Ik stook nu een uur minder, dus 1 uur ipv 2 uur. Het is vooral nuttig bij opstellingen waar de rondgaande radiatiestroom niet makkelijk vanzelf gaat. Voordeel kan zijn als het onder de plinten/over de vloer tocht, dat ze de koude lucht opzuigen en die door de verwarming geleiden. Het geluid is zacht aanwezig, en eigenlijk zou ik een derde willen, want heb er twee, maar dan is het geluid meer aanwezig denk ik. Ik zou niet graag hebben dat ze eerder aanschakelen ivm koudestroom, wat sommigen hier aangeven. Ik ben juist blij dat ze niet te vroeg aanslaan.
Edit: … Voor mij weinig interessant omdat mijn retourtemperatuur per definitie 60 graden door je buizen jaagt, …
OK, voorzichtig zijn met symbolen dus. In de herkansing.
Voor mij weinig interessant omdat mijn retourtemperatuur per definitie onder 40 graden ligt. Maar als je meer dan 60 graden door je buizen jaagt, …
Natuurlijk is kijken, luisteren, je indruk en gevoel belangrijk. Maar ik hou ook van “meten is weten” en voor welke omstandigheden is het bedoeld. Pas dan creëer je een goede samenhang en zal je er een nuttig gebruik van kunnen maken.
Hoe meet en weet ik wat de werkelijke besparing op gas is, die Speedcomfort op zijn website claimt?
Je kunt dit heel goed meten door de hoeveelheid gas per graaddag te meten. De hoeveelheid gas per graaddag kan voor je uitgerekend worden door bijvoorbeeld umeter.nl. Een graaddag is het verschil tussen de gemiddelde buitentemperatuur op die dag en de gemiddelde temperatuur in huis (bijv 18 graden). Als je dan de ene dag stookt met een radiator ventilator, de andere zonder, de ene dag met een cv temperatuur van 80 graden en de dag erna van 50 graden etc dan kan je zo je besparing zien. Je moet wel even opletten dat je vergelijkbare dagen hebt qua zonneinstraling – liefst dagen vergelijken die bewolkt zijn (een zonnige dag doet lijken alsof je minder gas verbruikt per graaddag).
Wel, ik stook nu 1 uur in plaats van 2 uur voor hetzelfde resultaat. Of mijn thermostaat voelt eerder warme lucht en slaat daardoor uit.. maar voor nu geloof, zie en voel ik dat het werkt.
Het zijn natuurlijk geen energiefabriekjes dus alle warmte in je huis komt uit de ketel, of het nu snel is of langzaam, vanaf de radiator of de leidingen. En waterzijdig inregelen moet altijd.
Het enige argument dat overblijft van de website is dus de lagere keteltemperatuur. Je zou experimenteel een temperatuur moeten vinden die met ventilators hetzelfde comfort geeft als de huidige temperatuur zonder ventilatoren. Dat lijkt me aardig subjectief maar de snelheid waarmee de ruimte opwarmt is natuurlijk wel te meten. Als je die twee temperaturen hebt, moet je in een paar vergelijkbare nachten/ochtenden wel wat kunnen zien aan de drie decimalen op je gasmeter (als het verschil echt 22% is ).
Ik denk dat mijn woonboot best geschikt is voor zo’n experiment, moet het wel een paar dagen hetzelfde weer zijn en bewolkt. Als ik iets zinnigs heb, kom ik erop terug.
De ventilatortjes heb ik vooral als experiment, om te kijken of ik met 45 graden en dus evt met een warmtepomp kan verwarmen. Maar eigenlijk zou ik gewoon radiatoren moeten plaatsen die bij die temperatuur het juiste vermogen afgeven.
Heb sinds een paar weken deze ventilatortjes in huis en kan nu de ketel op een veel lagere temperatuur laten draaien dan voorheen. 65 graden was de limiet en nu is dat 45 graden. Liefst nog een vorst periode of het dan ook gaat lukken. Ben twee maanden geleden de meterstanden iedere dag gaan noteren en het lijkt erop dat wij behoorlijk gaan besparen op het gas verbruik.
Indirect zijn het wél energiefabriekjes. Stel, dat de warmte blijft wervelen op 1 plek en niet verder wilt en dus geen meubelen en muren opwarmt. De ventilatortjes laten de warme lucht verder dragen om ook eerder op grotere afstand voorwerpen te verwarmen die anders koeler bleven.
Het is gewoon zoals een warmtekanon, die heeft ook niet enkel een gloeispiraal, maar juist een ventilator achter de gloeispiraal.