Hoe zorg je voor een betaalbare uitvaart?

24 mei 2024

De vraag naar duurzame uitvaarten wordt steeds groter. Dat is niet verwonderlijk. Wanneer je je hele leven geprobeerd hebt om zo duurzaam mogelijk te leven, zou het gek zijn dat er bij je uitvaart, je begrafenis of je crematie helemaal geen rekening wordt gehouden met de gevolgen voor mens en milieu. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mogelijkheden beschikbaar gekomen om ook op een milieubewuste manier je afscheid te kunnen organiseren. Interessant aan duurzaamheid is bovendien dat het vaak ook nog voordeliger is. Mocht je dus niets met duurzaamheid hebben, maar gewoon niet veel geld willen besteden aan een uitvaart, dan kan het interessant zijn om te kijken naar wat je met een duurzame uitvaart aan geld kunt besparen.

Wat moet ik me voorstellen bij een duurzame uitvaart?

Een uitvaart duurzaam maken, is niet veel werk. Je kunt namelijk de traditionele onderdelen verduurzamen. Waar moet je dan aan denken? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je lichaam / kist niet te laten vervoeren door een traditionele (vervuilende) rouwauto, maar door een duurzame wagen. Deze rijdt elektrisch. Ook kun je van tevoren al aangeven dat je liever geen bloemen wilt. Bloemen lijken namelijk mooi en natuurlijk, maar vaak worden ze vanuit de hele wereld ingevlogen, wat niet bepaald duurzaam is. Je kunt de nabestaanden in plaats daarvan vragen om een brief voor je te schrijven, een tekening te maken of om een lied voor je ten gehore te brengen bij wijze van laatste groet. Je merkt het; je kunt een uitvaart precies zo vormgeven zoals jij dat zou willen. Ieder mens is anders en dat betekent dat je je uitvaart ook precies zo kunt regelen als jij dat wilt . Zet daarom alvast je wensen op papier zodat ook je nabestaanden weten wat je wilt.

Je kunt kiezen uit diverse soorten kisten voor je uitvaart

Wanneer je overleden bent, komen je nabestaanden voor de vraag te staan hoe het afscheid geregeld moet worden. De eerste vraag is altijd waar het lichaam in gelegd moet worden. Vaak kiezen mensen voor een kist. Wil je een duurzame optie, kies dan voor een kist die gemaakt is van duurzame materialen. Dat geldt zowel voor wanneer je begraven als voor wanneer je gecremeerd wilt worden. Je wilt namelijk in beide gevallen niet dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Je kunt ook voor een opbaarplank kiezen. Dit is een plank waarop de overledene gelegd kan worden. Omdat de plank niet afgesloten kan worden, is het verplicht om de overledene in doeken te wikkelen. Dat maakt deze optie ook geschikt voor mensen met claustrofobie. Je kunt er daarnaast voor kiezen om zelf een plank te maken. Op die manier kun je bij leven zelf de keuzes maken om een duurzaam afscheid te krijgen.

Een natuurbegraafplaats is duurzaam en voordeliger

Je laatste rustplaats kan ook duurzaam zijn. Wil je bijvoorbeeld liever niet op een traditionele begraafplaats begraven worden, dan kun je kiezen voor een natuurbegraafplaats. Dit zijn plekken waar je in de natuur begraven wordt. Op je graf mag vaak beplanting geplant worden, maar het is niet toegestaan om een steen neer te zetten. Dat scheelt niet alleen kosten, het is ook duurzamer. Een steen produceren kost namelijk veel inspanning en bovendien veel geld. Je kunt altijd een keer op een natuurbegraafplaats gaan kijken wanneer je dit fenomeen nog niet kent. Zo zie je gelijk of het iets is dat bij jou past.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *