Als je je hele leven zo duurzaam mogelijk geleefd hebt, zou het opmerkelijk zijn dat je met je uitvaart deze principes zou laten varen. Veel mensen weten echter niet dat ook de traditionele uitvaart, veel duurzamer vormgegeven kan worden. Een voordeel van duurzaam, is dat het ook veel voordeliger kan zijn dan een reguliere uitvaart. In dit artikel laten we je zien wat de mogelijkheden zijn en hoe je zorgt dat de kosten van je uitvaart gedekt worden. Hiermee voorkom je dat je nabestaanden de rekening moeten betalen.
Een duurzame uitvaart voor een waardig afscheid
Soms denken mensen dat kiezen voor een duurzame uitvaart betekent dat je kiest voor een uitgeklede uitvaart. Dat is al lang niet meer het geval. Een duurzame uitvaart biedt dezelfde mogelijkheden als een traditionele uitvaart, maar dan in een duurzaam jasje. Je kunt bijvoorbeeld begraven worden op een natuurbegraafplaats. Dit is een gebied waar je begraven wordt, maar waar geen gedenksteen geplaatst mag worden. Natuurlijke begroeiing is wel toegestaan, dus je nabestaanden kunnen de plek wel markeren. Je kunt het afscheid ook op de natuurbegraafplaats zelf houden. Om uitstoot van schadelijke gassen te verminderen, kun je besluiten een bus te huren waarin al je gasten naar het afscheid komen. Zo zijn er tal van mogelijkheden om niet alleen een duurzaam afscheid vorm te geven, maar ook om een afscheid te realiseren dat past bij hoe jij in het leven stond.
Duurzaamheid zit hem in de details
Wanneer je overlijdt, komt er een uitvaartverzorger die de overledene opbaart. Een duurzame manier is kiezen voor een lijkwade. Dit is een doek dat om het lichaam gewikkeld wordt. Voor de nabestaanden is er nog altijd de mogelijkheid om de overledene te zien. De lijkwade kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld biologisch katoen of een ander duurzaam materiaal. Een lijkwade is toegestaan voor zowel begrafenissen alsook crematies. Wil je liever in een gesloten geheel liggen? Dan kun je ook kiezen voor een rieten mand. Informeer eens bij een uitvaartverzorger om de opties te ontdekken. Vaak is er veel meer mogelijk dan je voor mogelijk had gehouden.
Sluit een uitvaartverzekering af
Een duurzame uitvaart moet uiteindelijk ook betaald worden. Heb je zelf niet voldoende geld op je rekening staan, dan wordt de factuur doorgeschoven naar de familie. Dit kan tot problemen leiden, want vaak gaat het over grote bedragen. Wil je voorkomen dat je nabestaanden zich in de schulden moeten steken, sluit dan een uitvaartverzekering af. Ook hier kun je kiezen voor een duurzame verzekering. Op het moment dat je overleden bent, zorgt je verzekeraar ervoor dat er een uitvaartverzorger komt die weet hoe een afscheid duurzaam vormgegeven kan worden. We raden je daarnaast aan om je wensen op papier te zetten, zodat je nabestaanden weten wat je graag gewild had. Zij hebben vaak al meer dan genoeg aan hun hoofd en dan is het fijn dat er duidelijke instructies liggen. Laat je familie weten dat je dit document gemaakt hebt en waar ze het kunnen vinden.

De redactie van Doe Duurzaam selecteert de juiste content voor onze lezers. Van duurzame oplossingen tot impactvolle producten. Wil je samenwerken? Stuur dan een mail naar samenwerke@duurzame.media.