De laatste jaren is duurzaamheid steeds belangrijker geworden. Van energiezuinige woningen tot milieuvriendelijke producten: we worden ons steeds bewuster. Ben jij je bewust van de noodzaak om te verduurzamen? Dan heb je vast al ontdekt dat ook de badkamer een stuk groener kan! Lees snel verder en ontdek hoe je je badkamer duurzamer maakt met onder meer waterbesparing, energieverbruik en duurzame materialen.
Waterbesparing in de duurzame badkamer
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het gemiddelde (drink)waterverbruik in Nederland maar liefst 129 liter per persoon per dag. De meest eenvoudige manier om te verduurzamen, is dan ook het beperken van waterverbruik:
- Waterbesparend toilet: vervang je toilet met een enkele spoelknop voor een toilet met dual-flush. Hiermee spoel je in plaats van gemiddeld 10 liter, slechts 2 tot 6 liter per spoelbeurt weg.
- Duurzame douchekop: verminder het waterverbruik tijdens het douchen tot wel 50% met een waterbesparende douchekop. Lucht en water worden met elkaar gemengd, waardoor je minder water verbruikt zonder dat de waterdruk afneemt.
- Lekkages verhelpen: een druppelende kraan lijkt misschien onschuldig, maar je verspilt al snel duizenden liters per jaar met een lekkende kraan. Pleeg daarom regelmatig onderhoud en los lekkages op om verspilling te voorkomen.
- Korter douchen: minder vaak douchen is een lastig onderwerp voor de meeste mensen. Een warme douche na een lange dag werken zorgt voor ontspanning. Overweeg daarom korter douchen. Met slechts enkele minuten minder douchen, bespaar je al liters water op jaarbasis!
Energie besparen in de badkamer
Naast waterverbruik is energieverbruik een aangewezen mogelijkheid om je badkamer te verduurzamen. Met deze tips maak je je badkamer energiezuiniger:
- Ledverlichting: vervang traditionele lampen door ledlampen. Deze verbruiken aanzienlijk minder stroom en gaan een stuk langer mee.
- Timer op ventilatie: badkamerventilatoren zijn essentieel voor een gezond binnenklimaat, maar hoeven niet de hele dag aan te staan. Met een timer schakelt de ventilatie automatisch uit na een ingestelde tijd.
- Verwarming: kies voor energiezuinige verwarming zoals elektrische vloerverwarming, infraroodpanelen of een warmtepomp. Deze zorgen voor stabiele warmteverspreiding en lagere energiekosten.
Duurzame materialen in de badkamer
Met de juiste keuze voor materiaal ben je al een heel eind op weg naar een duurzame badkamer. Bamboe is bijvoorbeeld een uitstekend alternatief voor hardhout, dankzij de snelle groei en hernieuwbare eigenschappen. Accessoires zoals handdoekrekken, zeepdispensers en tandenborstelhouders gemaakt van bamboe zijn niet alleen duurzaam, maar passen perfect in bijvoorbeeld een Scandinavische of japandi badkamer. Voor tegels en vloeren is natuursteen een uitstekende optie. Ze hebben een tijdloze uitstraling, is slijtvast en onderhoudsvriendelijk.
Extra duurzame opties voor de badkamer
Naast waterbesparing, energie-efficiëntie en duurzame materialen zijn er nog meer manieren om je badkamer milieuvriendelijk te maken:
- Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen: chemische schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Kies voor biologisch afbreekbare varianten.
- Duurzame verzorgingsproducten: vermijd plastic verpakkingen en microplastics door te kiezen voor navulbare en natuurlijke verzorgingsproducten.
- Groene bouwmaterialen: ben je van plan de badkamer volledig te renoveren? Overweeg dan milieuvriendelijke bouwmaterialen zoals gerecycled glas, FSC-gecertificeerd hout en verf op waterbasis.

De redactie van Doe Duurzaam selecteert de juiste content voor onze lezers. Van duurzame oplossingen tot impactvolle producten. Wil je samenwerken? Stuur dan een mail naar samenwerke@duurzame.media.