Heb je een warmtepomp of ben je van plan om er een aan te schaffen? Denk dan ook aan de radiatoren. Met een modern verwarmingssysteem behaal je optimaal wooncomfort én bespaar je maximaal energie.
Een warmtepomp is in nieuwbouwwoningen inmiddels standaard. Om het meeste uit je energiebesparing en comfort te halen, is het slim om deze te combineren met een passend verwarmingssysteem. Traditionele radiatoren zijn ontworpen voor de hoge watertemperatuur van cv-ketels (60-80˚C), terwijl een warmtepomp werkt met een lagere temperatuur van rond de 45˚C. Hierdoor kunnen traditionele radiatoren ruimtes niet voldoende verwarmen. Veel mensen zien vloerverwarming als de perfecte match met een warmtepomp, maar dit heeft als nadeel dat het langer duurt om een ruimte op te warmen. Gelukkig zijn er ook andere opties om je woning duurzaam en comfortabel te verwarmen met een warmtepomp.
LT-radiatoren versus vloerverwarming
Lage temperatuurradiatoren (LT-radiatoren) van Jaga functioneren perfect met jouw warmtepomp. Dankzij deze radiatoren kun je met een lage watertemperatuur, zoals vanuit de warmtepomp, de hele woning krachtig, snel én comfortabel verwarmen. Radiatoren van Jaga zijn een perfect alternatief voor vloerverwarming. De LT-radiatoren van Jaga beschikken standaard over een Low-H2O warmtewisselaar (er gaat maar een paar liter water in) en het Dynamic Boost Hybrid-systeem. Dat zijn superslim aangestuurde ventilatoren om het vermogen van de compacte Jaga’s aanzienlijk te vergroten. Zo warmen de LT-radiatoren sneller op met minder energieverbruik, in vergelijking met traditionele vloerverwarming. Hierdoor verbruik je met LT-radiatoren veel minder energie, dat is beter voor het milieu én voor je portemonnee.
Kijk en luister Expeditie Gasloos met Jaga
Wil je álles weten over de Jaga-oplossingen? Bekijk dan onderstaande podcast of luister ‘m in Apple Podcasts of Spotify.
Meer voordelen bij Jaga lage temperatuur raditoren
De Jaga LT-radiatoren hebben meer voordelen:
- Voor het installeren is geen flinke verbouwing nodig;
- De aanraaktemperatuur van de radiatoren is volledig veilig
- De ruimte wordt snel en gelijkmatiger verwarmd én je kunt de temperatuur per ruimte apart instellen.
In tegenstelling tot traditionele vloerverwarming kun je met de LT-radiatoren van Jaga dus wel snel de temperatuur verhogen of verlagen. Dat is niet alleen energiezuiniger, maar hierdoor heeft elke ruimte van je (nieuwbouw)woning altijd de juiste temperatuur. Bovendien staan de LT-radiatoren van Jaga bekend om het strakke design. De radiatoren zijn verkrijgbaar in veel maten, vormen en bijna alle kleuren passend bij elk interieur. Zo heb ik bij mijn thuis gekozen voor zachtgroene op de slaapkamer. Onze zoon koos voor passend zacht-blauw in zijn kamer.
Energiezuinige koeling met Jaga
Een ander groot voordeel van moderne verwarmingssystemen is dat deze in combinatie met een warmtepomp ook (niet-condenserend) kunnen koelen. De Jaga Strada Hybrid is een LT-radiator die in combinatie met een warmtepomp de woning niet alleen snel en krachtig verwarmt, maar in de zomer ook comfortabel koel houdt. Dit milieuvriendelijke systeem koelt met een watertemperatuur van 16˚C en koelt daarmee drie keer zoveel als vloerkoeling. Ook hierin is de Jaga superslim: dankzij nauwkeurige ‘voelers’ merkt hij dat er kouder water door de leidingen gaat en starten de ventilatoren (DBH) vanzelf in de juiste stand!
Is er de wens om nog actiever te koelen, vergelijkbaar met airconditioning? Dan is de Briza Net Zero van Jaga een perfect toestel. Dit is ook een LT-radiator, maar deze maakt gebruik van condenserende koeling en koelt met een watertemperatuur vanaf 7˚C. Met de Jaga LT-radiatoren kun je dus duurzaam verwarmen én koelen met hetzelfde toestel.
Upgrade bestaande radiatoren
Nog geen (hybride) warmtepomp en toch energie besparen? Met de LT-radiatoren van Jaga kun je al direct besparen op de gasrekening. Oók zonder (hybride) warmtepomp. LT-radiatoren werken namelijk niet alleen perfect op lagere watertemperaturen met een warmtepomp, maar ook in combinatie met een cv-ketel. Bovendien kun je de radiatoren, zoals de Strada Hybrid, op een later moment heel eenvoudig upgraden, waardoor dezelfde radiator optimaal werkt in combinatie met een warmtepomp en je ook kunt koelen. Door de aanpassing in twee fasen te doen, eerst het vervangen van de radiatoren en daarna het installeren van de warmtepomp, bespaar je al direct energie én kun je de kosten spreiden. Je koopt dan alleen de radiatoren en ombouw. Het ventilatiesysteem (DBH) kun je later aanschaffen en monteren.
In het artikel van Jasper ook meer over zijn warmtepomp in combinatie met Jaga-radiatoren.
Aljo Hartgers is initiatiefnemer van Doe Duurzaam. Hij schrijft breed over duurzaam wonen, leven en werken. Is enthousiast over elektrisch rijden, slim energie en gas besparen én test graag duurzame producten.
Hallo, dank voor dit artikel. Wij hebben sinds kort een full-electric warmtepomp. De watertemperatuur staat op 28 graden, waarmee de vloerverwarming gemakkelijk de huiskamer op 19 à 19,5 graden brengt. Erg comfortabel. Maar de overige, oude, radiatoren worden natuurlijk nauwelijks warm. En dat is niet comfortabel. In het artikel staat aangegeven dat een warmtepomp met een temperatuur van rond de 45˚C werkt en daarmee i.c.m. LT-radiatoren het huis wel goed op temperatuur brengt. Hoe gaat de vloerverwarming om met die veel hogere temperatuur? Is dat niet veel kostbaarder?