5 vriendelijke manieren om katten uit je tuin te houden

23 juli 2015

Zelf heb ik twee katten. En in de straat zijn nog minstens tien andere poezen. Ik vind katten prachtige en leuke beesten, maar ik heb ook een (groente)tuin waar ik ze liever niet in heb. Maar wat is de beste manier om katten op een katvriendelijke manier uit de tuin te houden? Ik testte er een paar uit. Hier mijn bevindingen, ervaringen en tips.

Koffieprut

Op internet lees ik dat je koffieprut in de tuin moet strooien op de plekken waar je niet wilt dat katten komen. Katten zouden koffieprut vies vinden en die plek daarom mijden. En de prut bevat ook nog eens stoffen die goed zijn voor veel planten. Ik heb dit een aantal keren geprobeerd nadat er een kat in onze tuin heeft gegraven. Maar ik heb geen enkel effect op de katten gemerkt. Ze komen later gewoon terug en poepen net zo lief weer op dezelfde plek. Ook als ik een week lang elke dag koffieprut op dezelfde plek strooi.

koffieprut-tegen-katten-in-de-tuin

Azijn, citroen en ander zuur

Je kunt ook azijn of citrusvruchten gebruiken op de plekken waar je geen kat wilt hebben. Zelf heb ik geen zin in een tuin die stinkt naar azijn of waar stukken sinaasappel of citroen liggen die alleen maar mieren aantrekken. Dus dit heb ik nooit getest. Misschien werkt het en heb je in plaats van katten straks mieren in je tuin.

Leistenen en andere stenen

Katten hebben, nette beestjes dat het zijn, van nature de neiging om hun behoefte onder te spitten. Ze zoeken dus naar plekken waar ze makkelijk kunnen graven. Vaak zijn dat plekken waar je zelf hebt gespit of de grond erg los is. Op de Groningse keiharde klei die we hier hebben zijn dat maar een paar plekken. Wat goed werkt zijn leistenen. Leg gewoon een leisteen op de grond tussen de planten en de katten hebben geen plek meer om te graven. Bij mij werkt dit goed. Het enige nadeel is dat slakken zich onder de steen kunnen verstoppen tijdens warme dagen en zo bescherming vinden tegen vogels en droogte. Als de planten om de stenen heen langzaam verder groeien kun je de stenen weghalen.

leisteen-tegen-katten-in-de-tuin

Bamboe tonkinstokken

Wat ook aardig werkt zijn tonkinstokken. Dat zijn die bamboe stokken die je kunt gebruiken om planten mee te leiden. Je kunt kleine stokken gebruiken en kriskras diagonaal in de grond steken op ruwe plekken, zodat de kat er niet meer bij kan. Onze kleine poes is vrij lenig en weet soms haar weg nog te vinden tussen het woud aan stokken, dus je moet soms creatief prikken en aardig wat stokken gebruiken.

tonkinstokken-klein-tegen-katten-in-de-tuin

Een andere manier om bamboe tonkinstokken te gebruiken om katten uit je moestuin te houden is het maken van een raamwerk wat 15 centimeter boven de grond hangt. Ik nam 4 stokken van een meter of 2 lang. Ik knoopte er om de 30 centimeter een kortere stok kruislings aan vast. Zo krijg je met 10 minuten knopen een rek van 2 bij 1 meter. Tot slot moet je 1 stok diagonaal knopen voor extra stevigheid (driehoeken zijn steviger dan rechthoeken). Ik heb een moestuinbak met aan één kant een muurtje wat opsteekt en waar het bamboerek op kan liggen. Aan de andere kant heb ik twee plankjes om die kant ook wat te verhogen. Zo heb ik een zwevend rek van bamboe boven de moestuin, zodat de katten er niet in kunnen komen en de planten alle ruimte hebben om te groeien.

tonkinstokken-groot-tegen-katten-in-de-tuin

Laat de planten het werk doen

Uiteindelijk zoeken katten alleen de plekken waar ze makkelijk kunnen graven. Als je die ontoegankelijk maakt met stenen of stokken kunnen ze er niet bij en gaan ze op zoek naar een andere plek. Maar je kunt natuurlijk ook zorgen dat er geen graafbare plekken zijn. Dat doe je door planten in je tuin te zetten (het liefst bijvriendelijk). Soms moet je die in het begin even beschermen tegen gravende katten. Maar als ze eenmaal goed wortelen wint de plant bijna altijd van de kat. Bodembedekkers werken natuurlijk prima. Ik heb onder andere de Ooievaarsbek (geranium rozanne), de Akkerhoornbloem (Cerastium arvense), Bonte houttuynia (Houttuynia cordata ‘Chameleon’) en Klokje (Campanula ‘Stella’). Maar ook andere vaste planten en struikjes werken prima. Denk aan de lavendel (Lavendula), zonnehoed (Echinacea ‘Tiki Torch’ / Echinacea ‘Summer breeze’), vlambloem (Phlox paniculata ‘Starfire’ / Phlox ‘Eva Foerster’) en Vlinderstruik (Buddelja davidii). Overal waar een mooie plant staat, kunnen de katten niet meer graven en laten ze de tuin met rust!

bodembedekkers-tegen-katten-in-de-tuin

25 reacties op “5 vriendelijke manieren om katten uit je tuin te houden

 1. Loes van Velzen jun 4, 2017

  Dank voor het artikel over het weren van katten in je tuin.
  Ik heb een kleine voortuin en het gedeelte met planten is helemaal bedekt door een bodembedekker (Vinca Minor). Helaas is dit voor de katten uit de buurt geen enkel beletsel om hun behoefte bovenop de bodembedekker te doen. Heeft u misschien nog meer suggesties om katten te weren?

  • H.v.d.K. dec 17, 2018

   Jammer genoeg is katten van een ander weren de omgekeerde wereld. Katten-‘liefhebbers’ zouden zelf de verantwoording moeten nemen. Zelf heb ik last van een kat die het voer van een egel steeds verorbert voordat de egel een kans krijgt. Dit ondanks dat ik maar een kleine toegang heb gegeven voor de egel onder een bloemenbak. De kat blijft echter net zolang vissen met haar poot totdat ze het bakje te pakken heeft. Gevolg: De egel gaat met te weinig vet op de botten de winter in. Daarnaast heeft ze al enkele kanaries de dood ingejaagd doordat die ‘s-nachts worden opgeschrikt en zich doodvliegen.

  • Dat is een leuk artikel, echter blijkt uit mijn ervaring dat de meeste van de tips niet werken.

  • Gerard Schol. jan 10, 2021

   Ik heb kwetsbare plekken in mijn tuin bedekt met gaas met vierkanten van 5 x 5 cm.
   De kat van de buren kan er nu niet graven en heeft het laten afweten.

 2. Remi van Beekum jun 6, 2017

  Hallo Loes,
  Maagdenpalm lijkt me een prima bodembedekker tegen katten. Maar blijkbaar heb je te maken met katten met extra doorzettingsvermogen. Wat ik kan bedenken is dat je de maagdenpalm regelmatig snoeit, zodat hij dichter groeit. Eventueel afleggen op open plekken (spriet van de maagdenpalm ombuigen zodat hij de grond raakt en daar een klein laagje grond overheen, dan gaat hij daar wortelen).
  Ook zou je kunnen proberen koffieprut en/of citrus schillen tussen de maagdenpalm te leggen. Misschien helpt dat. Katten zijn ook gewoontedieren. Dus het kan helpen de plek een tijdje extra vervelend te maken om het patroon te doorbreken.

  Succes!
  Remi

 3. Loes van Velzen jun 7, 2017

  Dank je wel voor je reactie Remi. Ik ga het proberen.

 4. Ik heb sinds kort een net gespannen achter beukenhaag ongeveer 60 cm hoog met maasbreedte van 10x10cm.
  paaltjes in grond slaan op 5 meter van elkaar – net eraan bevestigen. katten kunnen hier niet door – vogels wel. sindsdien geen katten meer in onze tuin (wel jonge vogels).

 5. D.van Huis jul 3, 2018

  Ik heb overdag haast geen lasten van katten. S,nachts komt er een kat in mijn tuinplanten. Hoeveel koffiedik moet ik erop strooien? En moet dat elke keer gedaan worden? Bij de zomer maanden, sproei ik de tuinplanten om de dag. Dan gaat het koffiedik weer weg, of heb ik het mis?
  Graag uw reactie ,

  Met hartelijke groet
  Dirk van Huis

  • Hallo Dirk,
   Zoals ik hierboven al schrijf heb ik geen positief effect van koffieprut gemerkt op het weghouden van katten. Koffie bevat wel veel kalium en is daarom prima compost.
   Je kunt beter inzetten op bodembedekkers. Bodem die niet bedekt is droogt snel uit, spoelt snel uit, bevat weinig bodemleven en trekt onkruid aan. Laat er een mooie bodembedekker groeien en je hoeft minder/ geen water meer te geven, houdt voedingsstoffen beter vast, en hoeft geen onkruid meer weg te halen. En de kat van de buren kan niet meer graven en zal een andere tuin kiezen.
   Succes!
   Groeten Remi

 6. Marietje Prinsen aug 20, 2018

  Zelf leg ik stukken gaas op (tijdelijk) open plekken, als de grond niet meer erg rul is, maar wat dichter van structuur, haal ik het weg om te zien of er weer katten hun behoefte doen. En verder de grond inderdaad zoveel mogelijk door planten laten bedekken.

  • Dirk van Huis aug 20, 2018

   Heb een poort, daar kruipen de katten altijd onder door. Dat heb ik afgedekt met ( spijlen).
   En toch komen de katten er tussen door. Aan de andere kant, van de buurman, staat een muurtje. Daar kunnen de katten ook over heen komen. Daar zitten overdag, altijd vogels op ( mooi gezicht).Dat is niet afgedekt. Kan daar ook niets plaatsen. Ik heb al met ( peper/ kerriepoeder) geprobeerd, zonder resultaat.
   Ik weet daar niets op te vinden.

 7. Andre mrt 26, 2019

  bakje melk met paracetamol ,niet dodelijk

  • Wilma mrt 31, 2019

   Nou Andre zoek maar eens op paracetamol is dus zwaar giftig voor katten, dus wel degelijk dodelijk !!

  • pierre mei 16, 2020

   echt niet oke!

 8. martin jun 7, 2019

  Een kat is een huisdier en zou mijns inziens zo ook behandeld moeten worden door de eigenaar.
  Dus waarom zouden katten buiten niet aangelijnd moeten worden.
  Dit zou een hoop ellende en wrevel voorkomen.
  Waarom zou je opgescheept moeten worden met het huisdier en (zijn of haar behoefte) van een ander.
  Moet ik mijn huisdieren (b.v. vissen en kikkers in de vijver) moeten beschermen tegen katten van de buren.
  Waarom moet ik elke dag de zandbak van mijn kinderen nakijken op kattenpoep of deze afdekken.
  Dit is echt de omgekeerde wereld.
  Katten lijken ( en dat niet alleen) het vrije leven te hebben terwijl mijn hond altijd aangelijnd moet zijn ?
  Dat kan met een kat ook.
  Nee deze worden buiten geschopt als ze binnen niet welkom zijn en dan worden de buren ermee opgescheept.
  In het buitengebied bij boerderijen prima maar niet in woonwijken.

  • Anneke jun 9, 2019

   Helamaal mee eens. Ik ga 4x per dag met mijn hond naar het bos en wordt (terecht) beboet als hij zijn 💩in de bebouwde kom doet. Katten mogen dat wel, ze hebben de gewoonte hun behoefte niet op eigen terrein te doen, normaal gesproken.
   Wij hebben een diervriendelijke tuin, een waakzame hond maar toch is afen toe bezoek v buurkatten niet helemaal te voorkomen. Alleen dat onze kinderen regelmatig wormpjes hebben vinden we niet zo fijn.
   Wat mij betreft: houdt in de bebouwde kom katten lekker op je eigen terrein.

  • RIA Hartjes jun 9, 2019

   Heb veel last van een kat die de vissen uit de vijver haalt.Prikkeldraad en stenen rond de vijver helpt niet.Ik weet niet van wie deze zwarte kat is.We gaan nu proberen met een stroomdraad.

  • Ik onderschrijf dit volledig!!

 9. Frans jun 8, 2019

  Een idee wat misschien pijnlijk is voor de katten is: saté stokjes met de scherpe kant naar boven op plaatsen waar de katten hun behoeften doen.

  • RIA Hartjes jun 9, 2019

   Ook al geprobeerd.We hebben nu kippengaas gelegd waar ze komen poepen

  • D. van Huis feb 28, 2021

   Alsnog komen de katten bij mij in de tuin. Het gebeurd altijd s,nachts, dat een kat bij mij in de tuin komt. Ik zie regelmatig katten in de steeg lopen. Kan niet zeggen, van wie die katten zijn. Dan zitten ze op die plek, of op een andere plek

 10. RIA Hartjes jun 9, 2019

  Ook al geprobeerd.We hebben nu kippengaas gelegd waar ze komen poepen

 11. Bernard Cremer mrt 10, 2020

  Ergens las ik, dat zowel katten als honden “not amused ” zijn met de geur van de Wijnruit plant.
  Maar, een proef op enkele plaatsen in een woonwijk , liet zien, dat het soms wel en soms
  helemaal niet werkt. Hangt misschien af van de soort hond, of de sterkte van de geur.
  Intussen had ik tientallen Wijnruit planten gekweekt. Die staan nu langs een fietspad, waar regelmatig
  hondenstront lag.. We zullen afwachten.

 12. Stella Damen sep 10, 2020

  ikzelf heb nu ook n tuin vol met katten uit de buurt mijn eigen 6 katten komen nooit buiten vind het gevaarlijk en vies,tevens vind ik het niet nodig dat n ander last heeft van mijn dieren.zijn HUISDIEREN.
  Mijn katten liggen wel in de opening van de buiten deur.maar komen niet over de drempel.van kleins afaan planten spuit gebruiken.en nee zeggen.

 13. Remi van Beekum feb 28, 2021

  We sluiten de mogelijkheid om te reageren op dit artikel. Helaas zijn er te veel mensen die zich niet normaal kunnen uitdrukken.