De grootste batterij van Europa is in gebruik genomen

24 november 2022

De enorme batterij kan maar liefst 196MWh aan elektriciteit opslaan

Europa’s grootste batterij-energieopslagsysteem is officieel in gebruik genomen! De batterij heeft een capaciteit van 196 MWh en kan daarmee 300.000 huizen gedurende twee uur van stroom voorzien. De batterij slaat elektriciteit op die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals windturbines en zonneparken, alvorens deze vrij te geven op momenten van grote vraag van klanten.

Het zogenaamde “Pillswood-project” is ontwikkeld door het North Yorkshire hernieuwbare energiebedrijf Harmony Energy Income Trust en maakt gebruik van Autobidder, een algoritmische handelsplatform van Tesla.

De batterij-energieopslagfaciliteit in Cottingham in het Verenigd Koninkrijk. Foto credits: Harmony Energy.

Waarom energie-opslag van duurzame energie essentieel is voor de energie-transitie

De European Association for Storage of Energy (EASE) heeft berekend dat alleen al voor de EU tegen 2030 ongeveer 200 GW aan energie-opslagcapaciteit nodig zal zijn, en tegen 2050 600 GW.

Dat is omdat energieopslagsystemen een cruciale component zijn om de integratie van hernieuwbare energiebronnen mogelijk te maken en een veilig, emissiearm en betaalbaar energiesysteem tot stand te brengen.

We moeten met z’n alleen namelijk niet alleen meer duurzame energie opwekken, maar we moeten deze energie ook een tijdje kunnen bewaren. Zon- en windenergie zijn immers geen constante energiebronnen. Er wordt alleen stroom opgewekt als er zon of wind is. Als hernieuwbare energie onvoldoende kan worden opgeslagen zal de afhankelijkheid van weersomstandigheden de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen niet effectief verminderen.

EU zet steeds meer in op energieopslag

Tijdens de Energy Storage Global Conference 2022 (ESGC) vertelde Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de Europese Commissie, dat energieopslag “…de integratie van hernieuwbare energiebronnen en de elektrificatie van de economie zal helpen vergemakkelijken en tegelijk de flexibiliteit en veiligheid van het energiesysteem zal verhogen.

“De invoering van oplossingen voor energieopslag in Europa moet worden versneld”, benadrukte hij.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *