Kiezen voor infraroodverwarming

18 november 2022

Kiezen voor deze elektrische vorm van verwarming kan heel aantrekkelijk zijn voor wie geen of minder gas wil verbruiken. Met deze tips en trucs kun je kijken of infraroodverwarming iets voor je is.

De meeste huizen in Nederland worden verwarmd met ‘convectieverwarming’. Hierbij wordt de lucht in de ruimte verwarmd. Bijvoorbeeld door radiatoren of vloerverwarming via een cv-installatie. Infraroodpanelen werken anders. Die verwarmen niet de lucht, maar verwarmen een object. Dit doen ze door door middel van stralingswarmte.

Stel je voor dat je een infraroodpaneel boven je zithoek hangt, dan worden jijzelf en de bank opgewarmd door de stralingswarmte, wat heel comfortabel kan voelen. Het is een vorm van verwarming waar geen gas voor nodig is, de panelen werken op elektriciteit.

Zeker als je gebruik maakt van dynamische energietarieven kun je bijvoorbeeld je badkamer slim voorverwarmen. Je hebt dan het effect van vloerverwarming, omdat de tegels lekker opwarmen.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Google Trends November 2021 -november 2022

Infraroodverwarming niet op grote schaal toegepast in Nederland. Je ziet de afgelopen maanden wel meer mensen die op zoek zijn naar infraroodverwarming. Verwarmen met infrarood kan een heel serieuze optie zijn voor wie zijn gasrekening wil verlagen of zelfs geen gas meer wil gebruiken om zijn woning te verwarmen.

Je kunt infraroodverwarming ook goed toepassen in woningen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp of het bijbehorende warmteafgiftesysteem. Denk bijvoorbeeld aan monumentale panden, of panden waar geen ruimte of mogelijkheid is om vloerverwarming aan te leggen.

Vaak wordt een warmtepomp als enige optie gezien wanneer een woning van het gas gaat. Maar je kunt prima uit de voeten met infraroodpanelen als hoofdverwarming. Het warme water voor douche en sanitair kun je dan uit een boiler halen.

Infraroodverwarming als bijverwarming

Naast het gebruik als infraroodverwarming als hoofdverwarming, kunnen infraroodpanelen als bijverwarming een fijne oplossing zijn. Als je nog met een cv-ketel op gas verwarmd kun je stap voor stap de gasrekening verlagen door te beginnen met infraroodverwarming. Ook een warmtepomp kan goed samengaan met infraroodpanelen. Denk dan aan ruimtes waar je minder vaak of minder lang bent. Veel badkamers worden de hele dag verwarmd, terwijl de warmtevraag maar twee keer een half uur is. En dat gaat ook vaak op voor werk- en studeerkamers. Met een infraroodpaneel kun je deze ruimtes snel op de gewenste temperatuur krijgen en is verwarming alleen nodig tijdens het gebruik van de ruimte. Dit is dus een heel efficiënte manier van verwarmen.

Comfort van infraroodverwarming

Het grote voordeel van infraroodverwarming is gebruiksgemak. Infraroodpanelen hebben verschillende opwarmtijden: sommige zijn binnen enkele minuten al op temperatuur, waardoor je snel en flexibel aan de warmtevraag kunt voldoen. Zo bespaar je ook energie. Het is wel verstandig de panelen aan te sluiten op slimme thermostaten, bijvoorbeeld met een aanwezigheidsmelding. De warmtevraag kan dan heel specifiek worden afgestemd op het gebruik.

Vraag iemand over infraroodverwarming en de meeste mensen zeggen dat de warmte heel comfortabel is.

Stroomverbruik van infraroodpanelen

Infraroodpanelen geven op een gerichte efficiënte manier warmte af. Daardoor hoeft de luchttemperatuur in een ruimte niet meer zo hoog te zijn. Bij een luchttemperatuur van 18 graden Celsius heb je het door de gerichte warmte al aangenaam warm. Er gaat ook veel minder warmte verloren door opstijgende lucht omdat er geen sprake is van convectie. Hoeveel energie je precies zult gaan verbruiken is lastig te zeggen. Dit is afhankelijk van het aantal vierkante meters dat verwarmd moet worden, de mate van isolatie van de ruimte en de wijze waarop je een ruimte gebruikt. Theoretisch kun je met infraroodverwarming 10 tot 40 procent energie besparen.

Nadelen van infraroodverwarming

Net zoals bij elk ander verwarmingssysteem, heeft ook infraroodverwarming een aantal nadelen:

Juiste dimensionering en positionering

Omdat infraroodverwarming gericht warmte afgeeft, is het erg belangrijk dat de panelen goed gedimensioneerd en gepositioneerd worden. Je wil dat de ruimte zo wordt verwarmd, zodater koude zones gaan ontstaan. In een badkamer of ander soort ruimte met een beperkt oppervlak zal dit meestal niet zo ingewikkeld zijn. Bij een grotere woonkamer, moeten de panelen op strategische plaatsen opgehangen worden. Ook het vermogen van de panelen is belangrijk. Als ze te klein zijn, dan wordt de ruimte niet warm genoeg. Zijn de infraroodpanelen te groot, dan gaat dit weer ten koste van de energiebesparing.

Wegwerken van elektra

Een ander nadeel van infraroodverwarming is het elektriciteitssnoer dat weggewerkt moet worden. Bij montage aan de muur kan dit wel eens lastig zijn. Maar ook aan het plafond in een bestaand huis heb je niet overal toegang tot een stroompunt. Een infraroodpaneel aan de wand pas echt mooi als je geen draden ziet.

Energie besparen is mogelijk in bepaalde gevallen

Wil je energie besparen met infraroodverwarming? Dan moet je wel aandacht besteden aan de manier waarop je de verwarming gebruikt. De meeste energie zul je besparen als je de panelen slim aanstuurt. Wanneer er niemand in de ruimte is, hoeft zo’n paneel niet op volle kracht te functioneren. Door de panelen te combineren met een goede thermostaat en aanwezigheidssensor kun je ze slim aansturen. Dan ga je energie besparen en kun je profiteren van de snelle opwarming van dit soort panelen. Zeker in de badkamer zul je al snel minder energie gaan gebruiken in vergelijk tot elektrische vloerverwarming.

Foto: Max Vakhtbovych

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Kiezen voor infraroodverwarming

  1. Dirk Jan van t Veer nov 30, 2022

    Dag Aljo. Dank voor het heldere verhaal. Aan het eind vergelijk je IR met elektrische vloerverwarming. En daar komt IR goed uit. Hoe valt die uit t.o.v. watergedragen vloerverwarming mbv warmtepomp? Ik hoor graag. Groet, Dirk Jan