Hoe kies je een goede warmtepomp?

4 mei 2022

Welke warmtepomp heb je nodig? Dat is een vraag die veel mensen stellen. In de Podcast over duurzaamheid heb ik een enthousiast gesprek met Patrick Schimmel van Schimmel Techniek. Een bedrijf dat in 5 jaar uitgegroeid is tot een van de vier grondboorspecialisten van Nederland én 16 man in dienst heeft. 

Het bedrijf bestaat uit drie entiteiten: passiefhuis, duurzaamheid (warmtepompsystemen) en drilling (voor een grondgebonden warmtepomp). De focus ligt op kwaliteit – maar ook op plezier in het werk. Voor elke situatie is de oplossing uniek, maar niet écht lastig. Een werking van een warmtepomp is in principe niet moeilijk. Patrick heeft een aantal vuistregels om te bepalen welke warmtepomp je nodig hebt. Een mooie manier om je te helpen bij het voorbereiden op een warmtepomp!

Om je te helpen bij de keuze voor een warmtepomp kun je nu ook terecht op Expeditie Gasloos. Expeditie Gasloos is dé gids voor jouw route naar een gasloze woning. Expert gasloos wonen en warmtepompen Yuri Pelser en host Aljo Hartgers nemen je mee langs alle overwegingen en vertellen je waar je aan moet denken.

Expeditie Gasloos luister je op Apple Podcasts, Spotify of YouTube.

Grondgebonden warmtepomp

De grondgebonden warmtepomp werkt met een grondboring (vanaf zo’n 150 meter diep) waarin een buis met u-vorm wordt geplaatst. De kosten hiervoor zijn niet gering, maar de apparatuur heeft veel minder last van schommelingen, er is geen buitenunit nodig én de apparatuur gaat langer mee. Een echt toekomstbestendig systeem.

Luister naar de podcast met Patrick Schimmel

Podcast over duurzaamheid
Podcast over duurzaamheid
Echt álles wat je wil weten over warmtepompen met Patrick Schimmel
Loading
/

In de Podcast over duurzaamheid aflevering 13 praat ik met Patrick Schimmel over de keuze voor een warmtepomp. Luister mee en reageer!

Hoe kies je een lucht-water warmtepomp

De meest gekozen en bekendste warmtepomp is de lucht-water warmtepomp. Met een buitenunit die energie uit de buitenlucht haalt en een binnenunit én warmwatervat + buffervat. We bekijken de situatie voor mijn eigen woning (bouwjaar 1951, goed geïsoleerd en niet groot, zo’n 92 m2). We bespreken 4 vuistregels over hoe je berekent welke capaciteit warmtepomp je nodig hebt:

Vuistregel 1: huidig gasverbruik

Neem je huidig gasverbruik bij de hand. Dat bepaalt de capaciteit van de warmtepomp (bij -10 graden).Voor elke 1000 kuub gas is 5 kW benodigd vermogen. Ter check kun je het aantal vierkante meter van je woning vermenigvuldigen met de factor 10. In mijn geval zit in mooi onder het maximale gasverbruik, als ik zou kiezen voor de 5 kW warmtepomp. (92 m2 * 10 = 920 maximaal gasverbruik, daar zit ik dus mooi onder.

Vuistregel 2: aantal vierkante meter van je woning 

Bekijk het aantal vierkante meters van je woning, in mijn geval 92. Dat vermenigvuldig je met 45 watt (de nieuwbouwnorm voor een woning). Dat komt in mijn geval uit op (92*45w) 4140 watt, een 5 kW warmtepomp past ook in deze berekening!

Vervolgens kijk je naar andere verbruikers, zoals koken op gas of andere verwarmingsbronnen. Dit kan een nadelig effect en een scheef beeld geven op je werkelijke gasverbruik voor het verwarmen van de woning.

all in one warmtepomp
Een all-in-one warmtepomp (met uiteraard wel een buitenunit, die is niet zichtbaar)

Vuistregel 3: de grootte van de warmwaterboiler

Deze is erg simpel: het aantal slaapkamers + 1 persoon (de maximale bezetting van je huis). Reken 40 liter warm water per persoon. In mijn geval 4*40 liter = 160 liter. Patrick rekent met een marge 1,2 voor kouder water onderin je boilervat. In totaal heb ik dus 196 liter warm water nodig. En misschien wij niet, maar wel voor eventuele toekomstige bewoners. Comfortabeler als ze wel van lang douchen houden. hiermee hou je ook rekening bij de keuze voor je type warmtepomp, zoals een all-in-one of gesplitst systeem.Eventueel een toeslag van 35 liter voor je de factor 1,2 doet als er een bad aanwezig is in de woning, of als er een mogelijkheid voor een bad is.

Vuistregel 4: berekening grootte van het buffervat

Dit vergeten veel mensen, maar je systeem heeft ook een buffer nodig tegen extreme vorst. Patrick houdt van rust — althans, in zijn geïnstalleerde systemen. Daarom berekent hij altijd hoe groot dit buffervat moet zijn:


Minimaal vermogen van je warmtepomp (in mijn geval): 1,5kW x 600 seconden (de tijd dat je systeem minimaal aan 1 stuk moet kunnen draaien, delen door de waterdichtheid van water x de temperatuursprong die je wilt maken) = 4,2Gj x 5 = 21

V = (vermogen x t) / (C x deltaT)

1,5 x 600 = 900 / 4,2 x 5 = 43 liter buffer minimaal

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Tot slot, je warmtepomp verbruik stroom. Als je een bepaald vermogen warmtepomp kiest, kijk dan verder dan de specificaties. Je wilt weten wat het maximaal vermogen bij -7 of zelfs -10 is. En dát vermogen is bepalend voor de elektra die nodig is. Een rekenvoorbeeld:

  • Je warmtepomp van 5 kW draait ongeveer 1500 uur ‘vollast’
  • 5 * 1500 = 7500 
  • 7500 gedeeld door (een COP van ) 4 = 1875 benodigde kWh aan stroom, we rekenen even wat ruimer, dus we gaan uit van 2000 kWh per jaar voor het verwarmen van je woning en warm water voor de douche

Ook hier heeft Patrick weer een mooie vuistregel voor, luister dus naar de podcast! Een warmtepomp is niet moeilijk of lastig, laat je vooral goed voorlichten en ga ervoor!

Om je te helpen bij de keuze voor een warmtepomp kun je nu ook terecht op Expeditie Gasloos. Expeditie Gasloos is dé gids voor jouw route naar een gasloze woning. Expert gasloos wonen en warmtepompen Yuri Pelser en host Aljo Hartgers nemen je mee langs alle overwegingen en vertellen je waar je aan moet denken.

Expeditie Gasloos luister je op Apple Podcasts, Spotify of YouTube.


Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

6 reacties op “Hoe kies je een goede warmtepomp?

  1. Sabin mei 21, 2023

    Very interesting!
    One question, how do you warm up your house? Standard radiators or floor heating?
    Thanks in advance 🙂

  2. Jeep van der veen jun 10, 2023

    Ik ben al een tijdje aan het zoeken voor berekening voor water water pomp. Ik heb het plan om oppervlakte water in een bestaande put te laten lopen en door middel van slangepakketten departement eruit te halen. kan iemand me daar bij helpen? .bedrijven willen niet mee werken .als er een vergoeding tegenover moet staan geen probleem

    • Frans jun 13, 2023

      Als ik uw begrijp wilt u warmte uit het oppervlakte water halen.

      Ik zou maximaal 5 graden warmte er uit halen.

      Dan moet u weten hoeveel vermogen u nodig heeft en dan aan het rekenen.

      Ik neem aan dat u er vloerverwarming warm mee wilt maken.

  3. Frans jun 13, 2023

    Jammer dat de factor 5 kw/1000m3 onjuist is,
    Deze moet 10 zijn bij maximaal 1600 draai uren.

    Een factor 5 kan wel met 2x 1600 = 3200 draai uren.

    De calorische berekening moet wel kloppen.

    Mvg frans

  4. Dank je voor de rekenvoorbeelden. Iedere installateur heeft zijn eigen verhaal en berekenmethode. Dit helpt!

  5. Ik heb een gasverbruik van 900 m3. Mijn convectoren kunnen geen lage aanvoertemperatuur aan. Daarom denk ik aan een warmtepomp met propaan als medium.
    Hoeveel scheelt dat in de cop waarde in vergelijking met een standaard warmtepomp