Duurzaam beleggen in 2022

16 december 2021

De afgelopen tijd heb ik me verdiept in duurzame beleggingen. Duurzaam beleggen kan bij duurzame fondsen via twee duurzame banken : Triodos Bank en de ASN Bank. Maar je kunt ook zelf aan de slag met zogeheten ETF’s (Exchange Traded Fund) bij bijvoorbeeld DeGiro. De populairste ETF’s zijn vaak niet heel duurzaam, maar er zijn wel degelijk goede opties. Je kunt wel goed kijken welke ETF’s de grootste ‘duurzaamheidsfactor’ hebben. Verderop in dit artikel vind je een overzicht.

Duurzaam beleggen: met welke fondsen beleg je écht duurzaam

Bij de twee belangrijkste duurzame baken, ASN Bank en Triodos Bank, kun je kiezen voor echt duurzame fondsen. Een overzicht van deze fondsen:

Duurzame fondsen van de ASN Bank

Hieronder vind je een overzicht van de duurzame fondsen van de ASN Bank. Naast verschillende duurzame fondsen heeft ASN Bank ook nog 5 duurzame mixfondsen die oplopen in risico.

Nieuw bij de ASN bank is het ASN Biodiversiteitsfonds

Het fonds heeft als uitgangspunt dat bosbouw, landbouw, visserij en zelfs toerisme een positieve bijdrage kunnen leveren aan de natuur. Zo zorgt het ASN Biodiversiteitsfonds dat het herstel en behoud van natuur hand in hand gaat met een goed financieel rendement én werkgelegenheid. Daarbij streeft het fonds naar een netto rendement van 3% per jaar. Niet slechts, als je het met je spaarrente vergelijkt! het complete overzicht van de ASN Fondsen:

ASN Duurzaam Aandelenfonds
ASN Duurzaam Obligatiefonds
ASN Milieu & Waterfonds
ASN Duurzaam Small & Midcapfonds
ASN Groenprojectenfonds
ASN Microkredietfonds
ASN Biodiversiteitsfonds

Duurzame fondsen van de Triodos Bank

Triodos Bank heeft 2 soorten fondsen: Duurzame Impactfondsen en Duurzame Themafondsen. In dit overzichtelijke blog van de Triodos bank over hun fondsen en beleggen bij de Triodos Bank vind je veel meer informatie. Een overzicht van fondsen:

Triodos Impact Mixed Fund – Defensive
Triodos Euro Bond Impact Fund
Triodos Impact Mixed Fund – Neutral
Triodos Impact Mixed Fund – Offensive
Triodos Global Equities Impact Fund
Triodos Pioneer Impact Fund
Triodos Duurzame Impactfondsen

Triodos Fair Share Fund
Triodos Groenfonds
Triodos Energy Transition Europe Fund
Triodos Multi Impact Fund
Triodos Duurzame Themafondsen

Bij elk fonds kun je kijken hoeveel risico je loopt. Beleggen doe je wel met geld dat je niet direct nodig hebt. En er zitten jaren bij dat de koersen dalen. Je kunt kiezen voor een mix, zoals een portie defensieve fonds(en) en eentje met meer risico.

Groen beleggen met fiscale voordelen

Heb je erg veel (spaar)geld, dan kun je ook kiezen voor groen beleggen met fiscale voordelen. De actuele lijst van deze beleggingen vind je op de website van de belastingdienst. Zeker als je meer dan het toegestane bedrag op je bankrekening hebt staan, kan het slim zijn deze groene fondsen in bezit te hebben.

Voor 2021 staan deze fondsen op de lijst:

  • ABN AMRO Groenbank
  • ASN Groenprojectenfonds
  • Ecowoningen Fonds
  • Groenwoningen Fonds
  • ING Groenbank
  • Rabo Groen Bank
  • Regionaal Duurzaam 1
  • Stichting Groenfonds
  • Stichting NOTS RE Investments
  • Triodos Groenfonds

Duurzaam beleggen in fondsen en ETF’s bij DeGiro

Wil je beleggen in fondsen en ETF’s via andere partijen en dit zo duurzaam mogelijk doen? Kijk dan eens bij DeGiro. Bij DeGiro kun je bijvoorbeeld ook beleggen in het Triodos Groenfonds. Daarnaast heb je ook wereldwijde ETF’s. Hierdoor spreid je je geld over nog meer fondsen.

Een voorbeeld hiervan is de VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight UCITS ETF. Deze ETF belegt in 250 bedrijven die zijn geselecteerd door een extern onderzoeksbureau. Bij DeGiro kun je ook beleggen in het Kempen Global Sustainable Equity Fund. Dit fonds belegt volgens ESG-criteria. ESG (E = Environment), maatschappij (S = Social) en bestuur (G = Governance) is een beleggingsstrategie die bij het nemen van beleggingsbeslissingen naast financiële factoren, ook de mate waarin een bedrijf rekening houdt met milieu-, sociale- en bestuursfactoren in overweging neemt.

Lijst met duurzame ETF beleggingen

iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF (IE00BHZPJ569)
iShares MSCI World SRI UCITS ETF (IE00BYX2JD69)
iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF (IE00BKVL7778)
iShares Global Clean Energy UCITS ETF (IE00B1XNHC34)
Amundi Index MSCI World SRI – UCITS ETF (LU1861134382)
HSBC Emerging Market Sustainable Equity UCITS ETF (IE00BKY59G90)
VANECK SUST WORLD ETF (NL0010408704)
Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF (FR0010524777)
Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETF (LU1691909508)
Overzicht vrij duurzame ETF’s op basis van diverse scores

Disclaimer

in dit blog genoemde opties zijn géén beleggingsadviezen. Sommige linkjes zijn zogeheten affiliates. We verdienen dan vaak beiden een tegoed.

Foto: Alena Koval via Pexels

Laat je reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *